5 rzeczy, które niepotrzebnie robimy w kuchni

kuchnia

Nasze życie domowe opiera się na schematach i rutynie. Wykonujemy te same czynności o tej samej porze, kupujemy te same produkty żywnościowe, bo je lubimy i przyzwyczailiśmy się, że codziennie są na naszym stole. Oglądamy te same seriale, a z niektórymi osobami rozmawiamy zawsze na te same tematy. Naszym życiem rządzi rutyna.

Podobnie jest w trakcie przygotowań w kuchni. Przyzwyczailiśmy się do określonych procedur postępowania, zawsze tak samo traktujemy produkty spożywcze, bo tak nauczyła nas mama czy babcia. A bardzo często, gdy tak się dobrze zastanowić okazuje się, że wiele z wykonywanych czynności jest niepotrzebnych. Dodajemy sobie tylko pracy, wydłużamy cykl przygotowań, a przecież każda czynność w kuchni mniej, to szybciej przygotowany posiłek, więcej czasu dla siebie.

Jedną z takich zupełnie niepotrzebnych czynności w kuchni jest obieranie młodych ziemniaków. Młode ziemniaki smakują doskonale w skórce, gotowane lub pieczone. Jest ona bardzo cienka, chroni ziemniaki przed utratą wartości odżywczych podczas obróbki termicznej, wspaniale chrupie podczas jedzenia. Młode ziemniaki w skórce, posypane lekko solą, polane odrobiną oliwy z bazylią smakują wyśmienicie. Warto rozważyć tę możliwość, gdy stoi się nad siatką pełną małych, młodych ziemniaków.

Podobnie młode marchewki. Używane do gotowania czy soku wystarczy wyszorować je tylko pod bieżącą wodą. Całe, młode marchewki wspaniale wyglądają i jeszcze lepiej smakują podczas niedzielnego obiedu. Nie trzeba je obierać, a potem kroić drobno i robić z nich papkę. Ugotowane al dente, z odrobiną masła czy oliwy, pietruszką, stają się kolorowym i zdrowym daniem.

Wiele gospodyń przygotowując do pieczenia mięso czy warzywa walczy z maleńkimi cząstkami czosnku, próbując wycisnąć go do potrawy. Ale najpierw go obierają. Tymczasem czosnku nie trzeba obierać przed wyciśnięciem go, otrzymujemy ten sam efekt bez jednego etapu pracy. Co więcej mnóstwo walorów smakowych posiada czosnek upieczony w całości i w skórce. Warto wszędzie tam, gdzie powinien zostać dodany do potrawy upiec go w skórce. Ma zupełnie inny, głębszy smak, traci ostrość a zdobywa nowe aromaty.

Jedną z niepotrzebnych czynności wykonywanych w kuchni jest niewątpliwie nadmierne mieszanie, przykładanie zbyt wielkie wagi do perfekcyjnego wymieszania składników. Mieszania bardzo nie lubi klasyczna sałatka warzywna. Podczas tej czynności z ugotowanych warzyw robi się papka, a ziemniaki, które szczególnie nie lubią mieszania podchodzą wodą. Sałatka z warzyw surowych również nie powinna być zbyt długo mieszana, wygląda wtedy nieapetycznie.

Przygotowując sałatki z surowych warzyw należy pamiętać, aby jej jak najdłużej nie solić. Najlepiej dopiero przed samym podaniem na stół, albo nawet już na własnym talerzu. Sól powoduje, że warzywa więdną i robią się nieapetyczne. Podobnie niektóre mięsa, wątróbka czy delikatne polędwiczki mogą być solone w ostatniej chwili, prawie na talerzu. Pozostają wtedy miękkie i soczyste. Również pieczarki posolone za wcześnie podczas smażenia wydzielają dużo wody i gotują się a nie smażą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *