Ameryka od kuchni

Ameryka od kuchni

Z czym kojarzy się nam zazwyczaj kuchnia amerykańska? Oczywiście z fast foodem! Frytki i hamburgery wydają się sztandarowym jedzeniem znajomych zza wielkiej wody. Warto wiedzieć, że taka kuchnia nie musi wcale być tłusta i niezdrowa dla naszego organizmu! Wystarczy, że spędzimy kilka chwil w kuchni, by móc rozkoszować się smakiem zdrowego burgera. Oto kilka przepisów na typowe amerykańskie potrawy w polskiej odsłonie.

Bułki na hamburgery

Składniki:

  • Drożdże instant
  • 500 gram mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • 80 gram masła

Sposób przygotowania:

Do mąki dodajemy drożdże, całe jajko oraz wszystkie żółtka. Dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Następnie wyrabiamy ciasto przez około 5 minut. Dodajemy do ciasta masło w pokojowej temperaturze i ponownie wyrabiamy, tym razem przez około 15 minut. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, pod ściereczką na półtorej godziny. Dzielimy ciasto na 12 kulek, które rozkładamy na blasze, zostawiając odpowiednie odstępy. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, a następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni przez 15 minut.

Burger z jajkiem i bekonem

Składniki na jednego burgera:

  • 1 bułka
  • 200 gram zmielonej wołowiny
  • 1 plaster wędzonego boczku
  • 1 jajko
  • 1 liść sałaty
  • Odrobina szczypiorku
  • Łyżka majonezu
  • Łyżka ketchupu
  • Plaster sera cheddar
  • Przyprawa maggi
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek granulowany

Sposób przygotowania

Przekrojoną na pół bułkę smarujemy mieszanką ketchupu i majonezu. Wołowinę doprawiamy przyprawą maggi, czosnkiem oraz pieprzem, a następnie formujemy kotlety i smażymy na małym ogniu,

wybierając ulubiony stopień wysmażenia mięsa. W tym samym czasie na drugiej patelni smażymy jajko sadzone, doprawiając je odrobiną soli. Plaster boczku wkładamy na kilka minut do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika – czekamy aż stanie się chrupki. Na bułce układamy kolejno: listek sałaty, kotlet wołowy, ser, bekon i jajko sadzone. Posypujemy posiekany szczypiorkiem i przykrywamy drugą częścią bułki.

Burger z ogórkiem kiszonym

Składniki:

  • 1 bułka
  • 200 gram mielonej wołowiny
  • Liść sałaty
  • Kilka cienkich plastrów cebuli
  • 1 plaster sera cheddar
  • 1 kiszony ogórek
  • Łyżka ketchupu
  • Łyżka musztardy
  • Przyprawa maggi
  • Pieprz
  • Suszony czosnek
  • Sposób przygotowania

Przekrojoną bułkę smarujemy mieszanką musztardy i ketchupu. Wołowinę doprawiamy czosnkiem, przyprawą maggi i pieprzem. Smażymy na małym ognia do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia. Na bułce układamy kolejno: liść sałaty, kotlet, ser, ogórki i plastry cebuli. Przykrywamy drugą częścią bułki.

Frytki z czosnkiem i czarnuszką

Składniki:

  • 10 ziemniaków
  • Dwie łyżki czarnuszki
  • Dwie łyżki czosnku granulowanego

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie paski. Mieszamy ze sobą czarnuszkę i czosnek i obtaczamy frytki w przyprawach. Możemy smażyć je tradycyjnie na głębokim oleju we frytkownicy lub na patelni grillowej – zdrowsza wersja.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *