Aspartam – 8 ciekawostek na temat tego słodziku
Aspartam to jedna ze sztucznych substancji słodzących, obecnie owiana raczej złą sławą. Czytając uważnie etykiety produktów żywnościowych, kupowanych w sklepach, można zauważyć że aspartam pojawia się w recepturze wielu dań gotowych i półproduktów, które są opisane słówkiem „light”, czyli reklamowane jako pozbawione cukru, mniej kaloryczne. Zwolennicy zdrowej, nieprzetworzonej żywności biją na alarm, ostrzegając przed zgubnymi skutkami częstego spożywania aspartamu. Co jednak wśród krążących o nim opinii jest pewne? Oto kilka faktów na temat tego związku:
1. Z chemicznego punktu widzenia jest estrem metylowym, a jego właściwa nazwa to N-[amino(karboksylamino)acetylo]fenylalanin.
2. Szacuje się, że dawka aspartamu jest niemal 200 razy słodsza od tej samej dawki cukru.
3. Rozkłada się w temperaturze wrzenia wody.
4. Jednym z produktów jego rozkładu jest metanol.
5. Jest szczególnie szkodliwy dla osób chorych na fenyloketonurię – chorobę genetyczną. W organizmach dotkniętych tym schorzeniem aspartam odkłada się i wykazuje dotkliwe, toksyczne działanie.
6. Na etykietach może być podpisany jako E951.
7. To jedna z najczęściej badanych substancji na świecie – przeszedł ponad 500 prób toksykologicznych i badań z udziałem osób różnej płci i wieku.
8. Został wynaleziony przez przypadek – odkrył go w 1965 roku James M. Schlatter, chemik próbujący stworzyć skuteczny lek na wrzody żołądka.
Faktem jest również, że aspartam wydaje się obecnie być wszędzie: od niskokalorycznych jogurtów i napojów, przez ciastka i gumy bez cukru, aż po wypełniające apteki tabletki do ssania i granulaty do rozpuszczania w wodzie. Obie strony konfliktu wciąż spierają się o faktyczny wpływ aspartamu na ludzkie zdrowie, przywołując w charakterze argumentów kolejne badania naukowe. Oczywiście powody do niepokoju można mieć dopiero wówczas, gdy ma się z tym słodzikiem do czynienia bardzo regularnie – wydaje się więc, że najlepszym, kompromisowym wyjściem, jest ograniczenie do minimum zawierających go produktów.