Aspartam – 8 ciekawostek na temat tego słodziku

Aspartam to jedna ze sztucznych substancji słodzących, obecnie owiana raczej złą sławą. Czytając uważnie etykiety produktów żywnościowych, kupowanych w sklepach, można zauważyć że aspartam pojawia się w recepturze wielu dań gotowych i półproduktów, które są opisane słówkiem “light”, czyli reklamowane jako pozbawione cukru, mniej kaloryczne. Zwolennicy zdrowej, nieprzetworzonej żywności biją na alarm, ostrzegając przed zgubnymi skutkami częstego spożywania aspartamu. Co jednak wśród krążących o nim opinii jest pewne? Oto kilka faktów na temat tego związku:

1. Z chemicznego punktu widzenia jest estrem metylowym, a jego właściwa nazwa to N-[amino(karboksylamino)acetylo]fenylalanin.

2. Szacuje się, że dawka aspartamu jest niemal 200 razy słodsza od tej samej dawki cukru.

3. Rozkłada się w temperaturze wrzenia wody.

4. Jednym z produktów jego rozkładu jest metanol.

5. Jest szczególnie szkodliwy dla osób chorych na fenyloketonurię – chorobę genetyczną. W organizmach dotkniętych tym schorzeniem aspartam odkłada się i wykazuje dotkliwe, toksyczne działanie.

6. Na etykietach może być podpisany jako E951.

7. To jedna z najczęściej badanych substancji na świecie – przeszedł ponad 500 prób toksykologicznych i badań z udziałem osób różnej płci i wieku.

8. Został wynaleziony przez przypadek – odkrył go w 1965 roku James M. Schlatter, chemik próbujący stworzyć skuteczny lek na wrzody żołądka.

Faktem jest również, że aspartam wydaje się obecnie być wszędzie: od niskokalorycznych jogurtów i napojów, przez ciastka i gumy bez cukru, aż po wypełniające apteki tabletki do ssania i granulaty do rozpuszczania w wodzie. Obie strony konfliktu wciąż spierają się o faktyczny wpływ aspartamu na ludzkie zdrowie, przywołując w charakterze argumentów kolejne badania naukowe. Oczywiście powody do niepokoju można mieć dopiero wówczas, gdy ma się z tym słodzikiem do czynienia bardzo regularnie – wydaje się więc, że najlepszym, kompromisowym wyjściem, jest ograniczenie do minimum zawierających go produktów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *