Ciasto malinowo-jagodowe z kruszonką

Schyłek sierpnia i początek września to czas, kiedy dojrzewa mnóstwo owoców, na które z utęsknieniem czeka się wiele miesięcy. O tej porze roku maliny i jagody są najsmaczniejsze, ponieważ wygrzane w słońcu mają najwięcej słodyczy.

Doskonałym sposobem na ich wykorzystanie jest upieczenie drożdżowego lub kruchego ciasta w tymi wspaniałymi darami natury. Ciasto malinowo-jagodowe z kruszonką z pewnością znajdzie wielu amatorów, czy to podczas zwykłego rodzinnego obiadu, czy też spotkania z przyjaciółmi w ogrodzie.

Aby wypiek się udał, warto postawić na dobrej jakości składniki oraz najbardziej dojrzałe owoce. By podkreślić ich wyrazisty smak, można połączyć je z delikatnym kremem na bazie włoskich serów mascarpone lub ricotta, albo połączyć w waniliowym budyniem.

Owoce w cieście powinny być mocno wyczuwalne, więc należy zadbać o to, aby w wypieku ich nie zabrakło. Decydując się na ciasto kruche trzeba pamiętać, by spód upiec odpowiednio wcześnie, gdyż w przeciwnym razie mokre owoce i ciężki krem mogą sprawić, że zamiast pysznego, delikatnie chrupiącego spodu z piekarnika wyjdzie zakalec.

Ciasto drożdżowe z kolei wymaga odpowiednich warunków w fazie przygotowania. Sprawdza się babcina rada, by ten rodzaj wypieku od samego początku trzymać w cieple, unikając przeciągów i gwałtownych różnic temperatury. Dobrze „zaopiekowane” ciasto drożdżowe odwdzięczy się imponującym wzrostem i apetycznym rumianym kolorem.

Do ciasta drożdżowego i owoców kruszonka jest wręcz idealna. Słodka i chrupiąca doskonałe łączy się z delikatnym, puszystym ciastem i miękkimi, rozpływającymi się w ustach owocami. Dla osób poszukujących nieco bardziej dietetycznych i zdrowych przepisów, ciekawą propozycją może okazać się ciasto jogurtowe z malinami, jagodami i kruszonką.

Jogurt wzbogaca konsystencję ciasta oraz jego smak, pozostawiając na podniebieniu przyjemną mleczną nutę. Nie można nie wspomnieć także o klasyce domowych wypieków, czyli ucieranym cieście z owocami jagodowymi i kruszoną.

Ten prawdziwie rustykalny przepis jest bajecznie prosty w wykonaniu, więc każdy, kto nie narzeka na nadmiar wolnego czasu, a chciałby rozkoszować się własnoręcznie wykonanym deserem, powinien po niego sięgnąć.

4.6/5 - (8 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.