Co się je na Wielkanoc w różnych częściach Polski?
Święta Wielkanocne to jedne z najważniejszych dni w roku – są to radosne święta, na które składa się szereg tradycji, również tych kulinarnych. Przeczytaj nasze propozycje przepisów na tradycyjne dania wielkanocne występujące w różnych regionach Polski.
Święto obfitości
Stół wielkanocny jest niezwykle barwny i bogaty. Dlaczego? Głównie dlatego, że tradycyjnym przygotowaniem do obrządków dni Wielkiej Nocy jest czterdziestodniowy post. Po tak długim czasie wyrzeczeń przychodzi czas świętowania i, a jakże, jedzenia! Od śniadania wielkanocnego, aż do lanego poniedziałku, cała rodzina zasiada do stołu i raczy się specjałami często przygotowywanymi tylko na tę okazję.
Król Wielkanocy – Żurek
Żurek jest najpopularniejszą i najbardziej zróżnicowaną regionalnie zupą podawaną podczas świąt. Najsmaczniejszy i najzdrowszy to oczywiście ten przygotowywany na zakwasie domowej roboty, który dodaje zupie kwaśnego smaku i aromatu. Ale ile rodzin, tyle przepisów na żurek. W niektórych regionach Polski nadal podaje się żurek bez dodatków, natomiast w większości przygotowywany jest z białą kiełbasą oraz pokrojonym jajkiem na twardo. Jeśli chcesz nadać zupie charakteru – dodaj do niego chrzanu. Znane wersje żurku w Polsce to żur śląski – przygotowywany na boczku i grzybach, kujawski, krakowski i inne.
Jeśli nie lubisz zakwasu z mąki żytniej, używanego do przygotowania żuru, wypróbuj przepis na barszcz biały – bardzo podobną, ale nieco lżejszą zupę, która gości na wielu świątecznych stołach. Chcesz skrócić czas spędzony w kuchni? Wystarczy, że do wywaru z boczku i kiełbasy dodasz rozpuszczony w szklance wody Barszcz Biały Nasza Specjalność WINIARY – całość gotuj przez około 5 minut. Następnie dopraw pieprzem, dodaj śmietanę i jajko. Gotowe!
Obecnie popularną i efektowną formą podawania żurku lub barszczu białego jest wydrążony chlebek, który służy za miskę. Oczywiście można kupić gotowy, ale przygotowany własnoręcznie z pomocą rodziny sprawi, że śniadanie wielkanocne będzie niezapomniane. Jak przygotować taki chleb? Sprawdź nasz przepis: potrzebujesz odrobiny drożdży, mąkę, jajko i przyprawy. Przygotowanie zajmie Ci tylko kilkanaście minut, a efekt na pewno wprawi w zachwyt Twoich najbliższych.
Inne potrawy wielkanocne
Tradycyjne potrawy poza żurkiem to między innymi biała kiełbasa – podaj ją na ciepło z chrzanem lub ćwikłą. No i oczywiście jajka! Jajka w żurku, jajka w sałatce jarzynowej z majonezem WINIARY i jajka w roli głównej. Jakie? Oczywiście faszerowane! Co takiego sprawia, że wielkanocne jajka z farszem są tak wyjątkowe? To przepyszny farsz, który z naszymi sprawdzonymi przepisami przygotujesz w zaledwie kilka minut.
Wypróbuj ten na faszerowane jajka wiosenne — wymieszaj ze sobą żółtka, drobno pokrojone rzodkiewki, szczypiorek i świeżego ogórka. Jeśli chcesz podać coś nieszablonowego przygotuj jajka faszerowane w skorupkach — ten niebanalny sposób podania na pewno zadziwi wszystkich Twoich gości i domowników.
Inną tradycyjną potrawą jest pasztet. Przygotowywany jest z różnych rodzajów mięs i warzyw. My polecamy szczególnie przepis na klasyczny pasztet wielkanocny oraz ten z indyka – w tym przepisie oprócz boczku, znajdują się także wątróbki drobiowe i cała masa aromatycznych przypraw, takich jak pełne warzyw ziarenka smaku uniwersalne WINIARY, gałka muszkatołowa, majeranek czy dodający ostrości imbir.
Ciasta wielkanocne
Oprócz wytrawnych potraw Wielkanocny stół zdobią także słodkie, piękne wypieki. Wielkanoc obfituje w babki wielkanocne, serniki i oczywiście mazurki.
Pośród mazurków najbardziej popularne są te kajmakowe, choć coraz częściej spotyka się je w odmianach czekoladowych lub z dżemem. Proponujemy przepis na tradycyjny mazurek wielkanocny, który jest nie tylko pyszny, ale stanowi także ozdobę świątecznego stołu.
Sernik – podaj swoim gościom sernik krakowski, nadziany mnóstwem słodkich rodzynek, z dodatkiem lukru cytrynowego i dekoracyjnym ornamentem na wierzchu. Przepyszna klasyka!