Cukinia z grilla

Sezon na cukinię w pełni, więc marynujemy ją, robimy keczup, zupę krem czy leczo. Warto jednak skorzystać z ostatnich słonecznych, letnich dni w tym roku, spotkać się ze znajomymi i urządzić wspólne grillowanie.

Warzywo to idealnie pasuje do mięs czy grillowanej papryki, dlatego poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów na grilla.

Połówki cukinii z grilla

Składniki:

  • 4 młode cukinie,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka słodkiej, wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego (mogą też być 2-3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku),
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • kilka łyżek oleju lub oliwy.

Umyte cukinie należy przekroić na połówki wzdłuż. Wszystkie przyprawy należy wymieszać ze sobą w miseczce i dodać olej, tworząc w ten sposób marynatę. Warzywa należy natrzeć i odłożyć w chłodne miejsce na 30 minut. Należy piec je na rozgrzanym grillu, najpierw miąższem do dołu, a później skórką. Należy pilnować, by się nie przypaliły i grillujemy je do miękkości.

Cukinia z mozzarellą

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 mozzarella,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 1 łyżeczka mielonych pomidorów suszonych,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy

Cukinię należy umyć i pokroić w krążki o grubości ok. 1 cm, a należy dokładnie obtoczyć w oleju oraz posypać solą i pieprzem do smaku. Odstawić na chwilę, po czym można zacząć ją grillować przez około 5-7 minut z dwóch stron.
Mozzarellę należy pokroić w drobną kostkę, przyprawić do smaku. Gdy cukinię przewrócimy już na drugą stronę, to na wierzch rozkładamy przygotowaną wcześniej mozzarellę z przyprawami, a ona smakowicie się stopi.

Grillowana cukinia z kiełbasą

Składniki:

  • 2 małe cukinie,
  • 2 kiełbasy śląskie
  • sól i pieprz
  • olej

Cukinię należy pokroić w plasterki o grubości około 0,5 cm i delikatnie obtoczyć w oleju. Przyprawić pieprzem i solą. Kiełbasę również pokroić w plasterki. Na patyczki od szaszłyków nabijamy naprzemiennie, dość ciasno, cukinię i kiełbasę. Grillujemy na średnim żarze, do czasu aż cukinia zmięknie i się zarumieni. Możemy też do szaszłyków dodać paprykę i cebulę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *