Proste przepisy na grillowaną cukinię: Smakowite dania lato
Sezon na cukinię w pełni, więc marynujemy ją, robimy keczup, zupę krem czy leczo. Warto jednak skorzystać z ostatnich słonecznych, letnich dni w tym roku, spotkać się ze znajomymi i urządzić wspólne grillowanie.
Warzywo to idealnie pasuje do mięs czy grillowanej papryki, dlatego poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów na grilla.
Połówki cukinii z grilla
Składniki:
- 4 młode cukinie,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżka słodkiej, wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego (mogą też być 2-3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku),
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka cukru,
- kilka łyżek oleju lub oliwy.
Umyte cukinie należy przekroić na połówki wzdłuż. Wszystkie przyprawy należy wymieszać ze sobą w miseczce i dodać olej, tworząc w ten sposób marynatę. Warzywa należy natrzeć i odłożyć w chłodne miejsce na 30 minut. Należy piec je na rozgrzanym grillu, najpierw miąższem do dołu, a później skórką. Należy pilnować, by się nie przypaliły i grillujemy je do miękkości.
Cukinia z mozzarellą
Składniki:
- 1 cukinia,
- 3 łyżki oleju,
- 1 mozzarella,
- szczypta soli i pieprzu,
- 1 łyżeczka mielonych pomidorów suszonych,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka oregano,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oliwy
Cukinię należy umyć i pokroić w krążki o grubości ok. 1 cm, a należy dokładnie obtoczyć w oleju oraz posypać solą i pieprzem do smaku. Odstawić na chwilę, po czym można zacząć ją grillować przez około 5-7 minut z dwóch stron.
Mozzarellę należy pokroić w drobną kostkę, przyprawić do smaku. Gdy cukinię przewrócimy już na drugą stronę, to na wierzch rozkładamy przygotowaną wcześniej mozzarellę z przyprawami, a ona smakowicie się stopi.
Grillowana cukinia z kiełbasą
Składniki:
- 2 małe cukinie,
- 2 kiełbasy śląskie
- sól i pieprz
- olej
Cukinię należy pokroić w plasterki o grubości około 0,5 cm i delikatnie obtoczyć w oleju. Przyprawić pieprzem i solą. Kiełbasę również pokroić w plasterki. Na patyczki od szaszłyków nabijamy naprzemiennie, dość ciasno, cukinię i kiełbasę. Grillujemy na średnim żarze, do czasu aż cukinia zmięknie i się zarumieni. Możemy też do szaszłyków dodać paprykę i cebulę.