Czy garnki aluminiowe są szkodliwe?

garnek

Od dawna krąży mit, że garnki aluminiowe szkodzą zdrowiu. Czy to jednak prawda? Prawdą jest, że dawne garnki aluminiowe, które nie miały powłoki ochronnej i powstawały z marnej jakości aluminium, mogły faktycznie zaszkodzić naszemu zdrowiu, ale jak jest teraz?

Czy garnek aluminiowy szkodzi zdrowiu?

Odpowiedź jest prosta, dzisiejsze, nowoczesne garnki emaliowane z powłoką nieprzywierającą nie szkodzą zdrowiu w najmniejszym stopniu! Ważne jest jednak, aby zainwestować w garnki aluminiowe, które powstały z dobrej jakości materiałów i pochodzą od sprawdzonych producentów. Kupując takie naczynia możemy mieć pewność, że będziemy cieszyć się nimi długo i będą dla nas bezpieczne. Co ciekawe, nawet gdyby dzisiejszy garnek był z samego tylko aluminium, byłby znacznie mniej szkodliwy niż stare garnki aluminiowe. Wszystko to dlatego, że obecnie aluminium, z którego powstał garnek najprawdopodobniej jest anodowane.

Jaki garnek aluminiowy wybrać?

Decydując się na kupno garnka aluminiowego zastanawiamy się jaki będzie najbardziej odpowiedni, jaki będzie naprawdę wysokiej jakości? Przede wszystkim musimy zwrócić uwagę na powłokę. Bo to z nią ma bezpośredni kontakt nasza potrawa. Najbardziej popularnymi powłokami są powłoki teflonowe, mineralne i ceramiczne. Świetnym wyborem będą garnki ceramiczne z powłoką wielowarstwową – najczęściej są to trzy lub cztery warstwy, które odpowiadają za nieprzywieralność naczynia. Dobrze pamiętać, żeby zwrócić uwagę czy garnek jest kompatybilny z kuchenką. Krąży pogłoska, że garnków aluminiowych nie należy używać na indukcji, co nie jest do końca prawdą. Obecnie już niemal każdy produkowany garnek z powłoką nieprzywierającą nadaje się na indukcję, ponieważ standardem stała się produkcja garnków aluminiowych z grubym dnem z wbudowanym dyskiem ferromagnetycznym.

Wady i zalety garnków aluminiowych z powłoką nieprzywierającą

Garnki aluminiowe są lekkie i bardzo wygodne w użyciu. Co ciekawe, zwykle garnki z powłoką nieprzywierającą mogą być użyte również do pieczenia, ale najczęściej tylko do 180 st. C. Trzeba jednak uważać na uchwyty, które nie zawsze są dostosowane do piekarnika. Garnki aluminiowe są dość lekkie, łatwe w przechowywaniu i funkcjonalne, a do tego bardzo poręczne. Umycie garnka z aluminium jest dziecinnie proste, a często możemy je też umyć w zmywarce. Podczas użytkowania garnków aluminiowych należy pamiętać o używaniu drewnianych lub silikonowych przyborów kuchennych, aby nie porysować powłoki. Garnki aluminiowe zwykle mają dość dobrą cenę, dobrej jakości garnek z powłokami ochronnymi i z porządną pokrywką, to cena około 100 zł. Oczywiście, gdzieś w supermarkecie najprawdopodobniej garnek aluminiowy kupicie taniej, ale nie sztuką jest kupić tani garnek, który zaraz się zniszczy, a dobrej jakości garnek, który będzie z nami na lata. Ich największą zaletą jednak jest duży wybór kolorystyczny. Aktualnie najbardziej popularne są garnki z powłoką imitującą marmur, kamień, czy inne naturalne materiały.

Garnek z powłoką nieprzywierającą, garnki z powłoką nieprzywierającą -> https://naczynia.olkusz.pl/garnki-z-powloka-nieprzywieralna

4.3/5 - (9 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.