Jak upiec chleb w domu
Pieczenie chleba w domu jest stosunkowo prostą czynnością, nieco tylko czasochłonną. Właściwie każdy może upiec w domu chleb, potrzeba do tego tylko trochę dobrych chęci. Parę dni wcześniej musimy przygotować zakwas jeżeli chcemy upiec chleb na zakwasie.
Inną możliwością jest zakup drożdży świeżych lub suszonych, jeżeli chcemy upiec chleb na drożdżach, co dla osób początkujących jest zdecydowanie prostsze. W każdym przypadku potrzebujemy odpowiednią mąkę, wodę, najlepiej nie z kranu lecz mineralną, oraz niewielką ilość soli, oleju, ewentualnie cukru. Wszystkie składniki początkowo najlepiej odmierzać miarką lub wykorzystywać wagę kuchenną. Z czasem nabierzemy wprawy i nie będą one nam już potrzebne.
Chleb pieczemy w zwykłym piekarniku, najlepiej elektrycznym z grzałkami od dołu i góry.Nie musimy mieć maszyny do pieczenia chleba, chyba że ktoś ma nadwyżkę pieniędzy i lubi mechanikę w kuchni. Zwykły piekarnik sprawdza się bardzo dobrze. Bardzo ważny jest dobór odpowiedniej mąki, którą po prostu kupujemy w sklepie. Mąka jest podzielona na typy i oznaczona numerami. Im wyższy jest numer tym mąka jest lepsza dla naszego organizmu, bo jest bardziej zbliżona swoim składem do składu ziarna.
Do chleba jasnego i mieszanego nadaje się mąka typu od 650 do 930, do chleba ciemniejszego, razowego mąka typu od 1400 do 1800, zaś do chleba z mąki z pełnego przemiału typ 2000. Można też według własnego uznania mieszać różne typy mąki z zachowaniem proporcji przewidzianych w przepisie.
Najprostszym do wykonania jest chleb na drożdżach. Potrzebujemy do jego wykonania: 500g mąki na przykład pełnoziarnistej, ale nie żytniej, może być pszenna, do tego 8 dkg suchych drożdży lub 25g świeżych, oraz ok.2 szklanki ciepłej wody, łyżkę soli i łyżeczkę cukru. Mąkę trzeba wymieszać z suchymi drożdżami i dodać resztę suchych składników. Następnie stopniowo wlewamy wodę wyrabiając ciasto. Jeżeli wykorzystujemy świeże drożdże, rozpuszczamy je w szklance ciepłej wody i dopiero wtedy wlewamy do mąki, wyrabiając ciasto. Jeśli jest ono gładkie, odstawiamy je w ciepłe miejsce na ok. 1 godź.
Po tym czasie przenosimy ciasto do formy wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Raz jeszcze pozostawiamy je na okres 0,5 godź po czym wierzch spryskujemy wodą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 50 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z formy aby odparowało.
W przypadku pieczenia chleba na zakwasie musimy dysponować zakwasem, który albo wykonamy samodzielnie, albo otrzymamy od znajomych, którzy nim dysponują. Zakwas wykonujemy mieszając 150g mąki, na przykład żytniej, ze 150g wody i umieszczając mieszaninę w szklanym słoju w ciepłym miejscu na 24 godź. Po tym czasie dodajemy 100g mąki i 100g wody i ponownie pozostawiamy na 24 godź. Trzeciego dnia, jeszcze raz, dodajemy taką samą ilość składników i po upływie 12 godzin zakwas jest już gotowy.
Część zakwasu wykorzystujemy do zrobienia chleba, pozostałą umieszczamy w lodówce do późniejszego wykorzystania. Ciasto na chleb wyrabiamy mieszając 500g mąki, powinna być żytnia, 150 g aktywnego zakwasu, też żytniego, 350g ciepłej wody i łyżeczkę soli. Tak wykonane ciasto, po włożeniu do formy, musimy pozostawić na parę godzin do wyrośnięcia lub podwojenia objętości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 min lub do zbrązowienia skórki.