Jak upiec perfekcyjne kruche ciasto?

Kruche ciasto jest jednym z najprostszych wypieków. Wykorzystujemy je do przygotowywania tart, zarówno na słodko, jak i na słono, a także ciasteczek, babeczek oraz placków z kremem i owocami, a przygotować można je w bardzo łatwy sposób.

Chcąc przygotować wypieki z kruchego ciasta, warto poznać kilka ważnych zasad:

  • Należy zawsze zachować proporcję 3:2:1 – czyli do jego przygotowania używamy 3 porcje mąki, 2 porcje masła i 1 cukru (ostatni składnik dotyczy tylko słodkich placków).
  • Możemy używać cukru pudru – dzięki niemu konsystencja będzie bardziej gładka, a ciasto bardziej kruche.
  • Mąka krupczatka jest idealna do przygotowania kruchego ciasta, ewentualnie możemy ją zastąpić mąką pszenną typu 500.
  • Gdy żółtko zastąpimy całym jajkiem, ciasto będzie bardziej twarde.
  • Mąkę do pieczenia należy uprzednio przesiać przez sitko. Powinna być też sucha.
  • Kruchość ciasta zawdzięczamy wysokiej jakości tłuszczu, dlatego warto używać do jego wytworzenia masła jak najlepszej jakości.
  • Użyte masło powinno być mocno schłodzone.
  • Ciasto kruche należy jak najkrócej zagniatać, zaczynając od dokładnego posiekania nożem masła z mąką.
  • Kruchego ciasta nie należy zagniatać ciepłymi rękami. Po jego zagnieceniu ciasto trzeba zawinąć w folię spożywczą, a następnie włożyć na przynajmniej 30 minut do lodówki.
  • W gorące dni należy również schłodzić foremkę, którą będziemy wylepiać ciastem.
  • Aby łatwiej się rozwałkowywało i nie kleiło, ciasto kruche można rozwałkowywać na stolnicy między dwoma kawałkami folii.
  • Żeby ciasto nie wybrzuszało się podczas pieczenia, po wsadzeniu go do formy, należy je ponakłuwać widelcem.
  • Piekąc spód pod sernik lub inne ciasto, aby uniknąć zakalca, należy je wcześniej podpiec przez około 10 minut, a później ostudzić.
  • Aby boki ciasta nie spływały, na przykład spody tart lub babeczek, po wyłożeniu nim formy, należy do niego przyłożyć folię aluminiową, docisnąć, a następnie posypać grochem. Po około 10 minutach, należy wysypać groch i ściągnąć folię, a następnie dopiec i wystudzić przed nałożeniem nadzienia.
  • Do pieczenia kruchego ciasta nie można dosypywać proszku do pieczenia.

Przepisów na kruche ciasto jest wiele. Poniżej można zobaczyć przepis na taki, który idealnie nadaje się do wytrawnej tarty, czyli quiche.

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 125 g masła,
  • 1 żółtko,
  • 50 ml wody,
  • szczypta soli.

Na blat należy wysypać mąkę, dodać szczyptę soli (jeżeli chcemy zrobić słodką tartę, to cukier) oraz masło. Całość należy posiekać drobno nożem, dodać żółtko i wodę, a następnie zagnieść do gładkiej masy. Schować do lodówki na godzinę.

Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować na stolnicy, najlepiej między dwoma foliami spożywczymi. Następnie na wałku należy przenieść ciasto do foremki, której nie trzeba niczym wcześniej smarować. Na to należy położyć folię aluminiową lub papier do pieczenia, a później wysypać groch lub fasolę (ewentualnie można nakłuć ciasto widelcem). Następnie blaszkę należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 15 minut wraz z grochem. Po tym czasie groch należy wysypać i piec jeszcze 5 minut. Na wypieczony w ten sposób spód można wyłożyć farsz (np grzyby, boczek, cebula) i zalać go sosem, a następnie wypiekać jeszcze przez 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *