Jak upiec szynkę? Kilka praktycznych porad
Doskonałym i smacznym pomysłem na obiad jest pieczona szynka. Szczególnie, gdy podana zostanie na ciepło, z ziemniakami i pysznym sosem, który powstanie podczas pieczenia. Chłodna natomiast, może spokojnie zastąpić wędlinę ze sklepu. Nie zawiera żadnych ulepszaczy, ani konserwantów, dlatego jest dużo zdrowsza. Podczas pieczenia wytapia się z niej tłuszcz, zostaje samo soczyste mięso. Poniżej podany przepis jest prosty w wykonaniu, nie trzeba mieć do jego przygotowania specjalnych umiejętności kulinarnych, uda się ją przygotować każdemu!
- szynka wieprzowa 1,5-2 kg,
- 2 cebule,
- 2 łyżki oleju,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki musztardy,
- po pół łyżeczki papryki ostrej i słodkiej,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 1 łyżeczka oregano,
- szczypta pieprzu i soli.
W dużym naczyniu (najlepiej żaroodpornym, w którym będziemy piekli szynkę) należy przygotować marynatę – czosnek przecisnąć przez praskę, wszystkie przyprawy wymieszać z olejem. Gdy dodamy zbyt dużą ilość soli, mięso będzie suche, dlatego należy użyć jej maksymalnie pół płaskiej łyżeczki. Szynkę dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie włożyć do naczynia. Z każdej strony dokładnie obtoczyć mięso w marynacie, naczynie owinąć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki, by mięso nabrało smaku i aromatu.
Przygotowując dalej naszą pieczeń, należy ją delikatnie podsmażyć na patelni, by była soczysta. Obsmażenie szynki na patelni ma na celu zamknięcie jej porów i zatrzymanie soków w środku. W tym celu należy z szynki delikatnie, łyżką lub łopatką, ściągnąć marynatę, by się nie przypaliła podczas smażenia i pozostawić ją w naczyniu. Następnie dokładnie, z każdej strony, należy przypiec szynkę na patelni bez tłuszczu, na dość mocnym ogniu, do momentu, aż się lekko zarumieni (czyli po około 2 minuty każdą ze stron). Piekarnik należy nastawić na 220 stopni C, opcja góra-dół.
Podczas nagrzewania się piekarnika, możemy pokroić cebulę w piórka. Następnie należy do niej dodać 4 łyżki wody, a całość wymieszać razem z marynatą. Szynkę włożyć znów do naczynia żaroodpornego i dokładnie przykryć z każdej strony marynatą.Gdy piekarnik został już nagrzany do 220ºC, wkładamy do niego nieprzykryte naczynie z pieczenią. Wstępne przygotowywanie trwa 20 minut, w tym czasie wysoka temperatura w piecu domknie soki mięsa w środku, dzięki czemu będzie smaczne i soczyste.
Po tych 20 minutach, należy zmniejszyć temperaturę piekarnika do 120 stopni C i w niej piec szynkę, już w przykryciem, przez kolejne 2h (gdy szynka jest większa, waży blisko 2 kg, warto ten czas wydłużyć o 15-20 minut). Co jakiś czas należy podlewać ją sosem, by mięso zbytnio nie wyschło. Po tym czasie należy zdjąć przykrywkę, jeszcze raz podlać ją sosem i piec przez 15 minut, by delikatnie się zarumieniła.
Gdy pieczenie dochodzi końca, należy wyciągnąć naczynie żaroodporne z piekarnika do ostygnięcia, na około 15 minut. Jeżeli chcielibyśmy pokroić szynkę od razu, wypłynie z niej większość soków i będzie sucha. Dodatkowo gorącą szynkę źle się kroi, ponieważ może się kruszyć. Sos z pieczeni powinien być gęsty, ale gdyby się tak nie stało, można zredukować go na patelni lub dodać odrobinę mąki czy śmietany. Przygotowana szynka wyśmienicie smakuje z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami i sosem.