Jak zabarwić ryż na żółto?

Nie od dziś wiadomo, że w sztuce kulinarnej nie chodzi jedynie o niesamowity i niezapomniany smak, ale i o atrakcyjny wygląd potrawy. Dlatego też zarówno profesjonalni kucharze, jak i miłośnicy kulinariów szukają sposobów na to, by uatrakcyjnić wygląd podawanych przez siebie dań. Jednym z takich sposobów jest barwienie różnego rodzaju składników – choćby ryżu na żółty kolor. Można do tego oczywiście wykorzystać barwniki spożywcze, jednak istnieją o wiele zdrowsze i naturalniejsze sposoby uzyskania pożądanego efektu. Jeśli chcesz “zażółcić” ryż, skorzystaj z tych pewnych, a przede wszystkim bezpiecznych metod!

Kurkuma! Zdaje się, że ta przyprawa wciąż nie jest właściwie doceniana w polskich kuchniach. Posiada niesamowite właściwości, które zbawiennie wpływają na stan naszego zdrowia, a dodatkowo posiada zdolności barwiące. Nie bez powodu stosuje się ją nie tylko w sztuce kulinarnej, ale i w kosmetologii. Kurkuma ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Coraz częściej się również mówi o tym, że posiada działanie przeciwnowotworowe. Dlatego naprawdę warto ją stosować w kuchni. Dodatkowo też pomoże ci zabarwiać potrawy na żółto. W jaki sposób dodać ją jednak do ryżu, by uzyskać efekt? Są dwa sposoby. Możesz dosypać 1-2 łyżeczki do wody, w której gotujesz ryż. W ten sposób może się jednak okazać, że ryż znajdujący się wewnątrz woreczka nie będzie posiadał tak intensywnego koloru, jak ten z wierzchu. Możesz też ugotowany ryż przesypać do miseczki, dodać przyprawę i wymieszać. W ten sposób łatwiej zapanujesz nad intensywnością koloru. Pamiętaj jednak, że kurkuma ma gorzkawy posmak i za duża jej ilość może zniszczyć smak potrawy.

Curry! Sam sposób barwienia przebiega bardzo podobnie jak w przypadku kurkumy. I tutaj również musisz zwrócić uwagę na to, by “nie przedobrzyć” z ilością. Curry ma intensywny smak, który nie pasuje do wszystkich potraw. Warto też byś zwróciła uwagę na to, by ryż był jeszcze ciepły w czasie barwienia – wówczas o wiele lepiej przyjmie barwnik i da ładniejszy efekt.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *