Jak zrobić domowe ptasie mleczko?

Ptasie mleczko to deser, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Kiedy poczujemy na nie ochotę, nie musimy od razu biec do sklepu. Możemy szybko i łatwo przygotować ptasie mleczko samodzielnie – jego smak może dorównać, a niekiedy nawet przewyższać smak pianek znalezionych na sklepowej półce.

Składniki

  • 8 białek,
  • 1,5 szklanki cukru (można dodać nieco mniej),
  • aromat śmietankowy,
  • 2 łyżki soku z cytryny (lub 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego),
  • herbatniki (do wyłożenia formy).

 Polewa

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 4 łyżki cukru,
  • 60 g masła,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka żelatyny.

Sposób przygotowania

Przygotowanie domowego ptasiego mleczka najlepiej rozpocząć od wyłożenia spodu formy (o wymiarach ok. 23 cm x 33 cm) herbatnikami. Następnie namaczamy żelatynę w kilku łyżkach przegotowanej, zimnej wody. Naczynie wstawiamy do garnka wypełnionego gorącą wodą i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.

Kolejny krok to ubicie białek na sztywno. Stopniowo dodajemy do nich sok z cytryny (lub kwasek) i cukier. Składniki ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żelatynę oraz odrobinę śmietankowego aromatu i przez chwilę ubijamy. Otrzymaną masę przekładamy do formy na herbatniki i wstawiamy do lodówki.

Aby przygotować polewę, należy zalać żelatynę odrobiną gorącej wody i wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Pozostałe składniki należy zagotować, a potem dodać do nich rozpuszczoną żelatynę. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy polewa lekko zgęstnieje, należy polać nią stężałe ptasie mleczko i całość ponownie schłodzić w lodówce.

Żeby zaskoczyć gości lub domowników, możemy przygotować podwójne ptasie mleczko. Wystarczy, że uzyskaną po zmieszaniu wszystkich składników masę podzielimy na dwie części. Do jednej z nich można dodać kakao, sok malinowy lub inny aromat, a drugą część przygotujemy tak jak w przepisie. Na herbatniki należy przełożyć najpierw jedną, a następnie drugą masę. Tak przygotowane ptasie mleczko z pewnością będzie wszystkim smakować.

4.5/5 - (8 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *