Jak zrobić omlet tradycyjny, biszkoptowy i hiszpański
Omlet to szybkie i pożywne danie. Wiele osób myśli, że przepis jest bardzo skomplikowany, jednakże, jeżeli potrafią zrobić jajecznicę, to bez większego problemu poradzą sobie także z nim. Można go podawać na słodko i na słono, a nawet można go przygotować na różne sposoby. Omlety powinny być najczęściej przygotowywane na patelni z nieprzywierającą powłoką (np. teflonową lub ceramiczną), ale przez wielu za najlepsze, uważane są te smażone na maśle.
Omlet tradycyjny
Składniki
- 2 jajka,
- 2 łyżki mleka 3,2%,
- 2 łyżki masła,
- szczypta soli i pieprzu do smaku.
Jajka należy wbić do miseczki i ubić. Można też je zmiksować w blenderze. Im lepiej będą ubite, tym omlet będzie bardziej puszysty. Patelnię o nieprzywierającej powłoce należy rozgrzać na średnim ogniu. Dodać masło i poczekać aż się roztopi. Do jajek należy dodać mleko oraz przyprawy do smaku i dobrze wymieszać. Wylać na patelnię i smażyć bez mieszania. Gdy spód omletu się zetnie, należy przewrócić na drugą stronę. Należy też delikatnie przepychać jego boki do środka w taki sposób, by nieścięte jajko rozlało się po bokach. Gdy jajka będą miały jasnożółty kolor z obu stron, nasz omlet jest gotowy. Omleta można zjeść samego lub z dodatkami takimi jak dżem czy świeże zioła.
Omlet biszkoptowy
Składniki
- 2 jajka,
- 2 łyżki mleka 3,2%,
- 2 łyżki mąki,
- szczypta soli i cukru.
Omlet biszkoptowy najczęściej podawany jest na słodko. Puszysta, miękka konsystencja, przypomina biszkopt i idealnie smakuje z owocami, dżemem, syropem klonowym lub bitą śmietaną. Białka należy oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z odrobiną soli. Dodać żółtka, cukier i dokładnie, lecz powoli wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Gdy zmiksujemy masę na wysokich obronach, to omlet nie będzie aż tak puszysty. Dodajemy mleko raz mąkę i delikatnie mieszamy. Patelnię dobrze rozgrzewamy, wlewamy ciasto i podsmażamy z obu stron po około 3 minuty. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Omlet hiszpański
Omlet hiszpański to nic innego jak tortilla z ziemniakami. Oprócz jajek niezbędne będą ziemniaki i cebula. Można też dodać inne składniki, już według własnych upodobań. Od innych omletów różni się tym, że wszystkie dodatki miesza się z surową masą jajeczną i dopiero wtedy smaży, a podaje się go w formie placka.
Składniki
- 3-4 jajka,
- 2 niewielkie ziemniaki,
- 2 ząbki czosnku,
- pół cebuli,
- 1 pomidor,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- kilka listków świeżej bazylii,
- szczypta soli i pieprzu do smaku.
Ziemniaki należy obrać, pokroić w plasterki i podgotować. Jajka roztrzepać widelcem, doprawić solą i pieprzem. Listki bazylii posiekać i dodać do masy jajecznej. Czosnek trzeba przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, a cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek i ziemniaki. Wszystko delikatnie podsmażyć. Zdjąć z patelni i pozostawić do przestudzenia, a następnie wymieszać dokładnie z jajkami. Dodać pokrojony w plasterki pomidor. Na patelnię wlać oliwę i dobrze ją rozgrzać. Wyłożyć masę jajeczną, a gdy lekko się zetnie, przewrócić na drugą stronę.