Jak zrobić pysznego burgera
Ameryka od kuchni
Z czym kojarzy się nam zazwyczaj kuchnia amerykańska? Oczywiście z fast foodem! Frytki i hamburgery wydają się sztandarowym jedzeniem znajomych zza wielkiej wody. Warto wiedzieć, że taka kuchnia nie musi wcale być tłusta i niezdrowa dla naszego organizmu! Wystarczy, że spędzimy kilka chwil w kuchni, by móc rozkoszować się smakiem zdrowego burgera. Oto kilka przepisów na typowe amerykańskie potrawy w polskiej odsłonie.
Bułki na hamburgery
Składniki:
- Drożdże instant
- 500 gram mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 5 żółtek
- 80 gram masła
Sposób przygotowania:
Do mąki dodajemy drożdże, całe jajko oraz wszystkie żółtka. Dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Następnie wyrabiamy ciasto przez około 5 minut. Dodajemy do ciasta masło w pokojowej temperaturze i ponownie wyrabiamy, tym razem przez około 15 minut. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, pod ściereczką na półtorej godziny. Dzielimy ciasto na 12 kulek, które rozkładamy na blasze, zostawiając odpowiednie odstępy. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, a następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni przez 15 minut.
Burger z jajkiem i bekonem
Składniki na jednego burgera:
- 1 bułka
- 200 gram zmielonej wołowiny
- 1 plaster wędzonego boczku
- 1 jajko
- 1 liść sałaty
- Odrobina szczypiorku
- Łyżka majonezu
- Łyżka ketchupu
- Plaster sera cheddar
- Przyprawa maggi
- Sól
- Pieprz
- Czosnek granulowany
Sposób przygotowania
Przekrojoną na pół bułkę smarujemy mieszanką ketchupu i majonezu. Wołowinę doprawiamy przyprawą maggi, czosnkiem oraz pieprzem, a następnie formujemy kotlety i smażymy na małym ogniu,
wybierając ulubiony stopień wysmażenia mięsa. W tym samym czasie na drugiej patelni smażymy jajko sadzone, doprawiając je odrobiną soli. Plaster boczku wkładamy na kilka minut do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika – czekamy aż stanie się chrupki. Na bułce układamy kolejno: listek sałaty, kotlet wołowy, ser, bekon i jajko sadzone. Posypujemy posiekany szczypiorkiem i przykrywamy drugą częścią bułki.
Burger z ogórkiem kiszonym
Składniki:
- 1 bułka
- 200 gram mielonej wołowiny
- Liść sałaty
- Kilka cienkich plastrów cebuli
- 1 plaster sera cheddar
- 1 kiszony ogórek
- Łyżka ketchupu
- Łyżka musztardy
- Przyprawa maggi
- Pieprz
- Suszony czosnek
- Sposób przygotowania
Przekrojoną bułkę smarujemy mieszanką musztardy i ketchupu. Wołowinę doprawiamy czosnkiem, przyprawą maggi i pieprzem. Smażymy na małym ognia do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia. Na bułce układamy kolejno: liść sałaty, kotlet, ser, ogórki i plastry cebuli. Przykrywamy drugą częścią bułki.
Frytki z czosnkiem i czarnuszką
Składniki:
- 10 ziemniaków
- Dwie łyżki czarnuszki
- Dwie łyżki czosnku granulowanego
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie paski. Mieszamy ze sobą czarnuszkę i czosnek i obtaczamy frytki w przyprawach. Możemy smażyć je tradycyjnie na głębokim oleju we frytkownicy lub na patelni grillowej – zdrowsza wersja.