Jaka ryba na kolację?

pstrąg

Ryba jest produktem, po który Polacy sięgają dość rzadko. A szkoda, ponieważ ryby, w szczególności te morskie są najlepszym źródłem kwasów omega 3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W aptekach można co prawda dostać suplementy z kwasami omega, ale ceny niektórych z nich są dość wygórowane. W związku z tym o wiele taniej, łatwiej i przyjemniej jest dostarczać kwasów omega 3 wraz z pożywaniem. Pozostaje tylko dylemat jaką rybę wybrać i jak ją przygotować, by posiłek był zdrowy i pełnowartościowy. Dobrze dobrane wino nada jeszcze większych walorów smakowych. Sprawdź jakie wino jest najlepsze do ryb na wybieramwino.pl

Jeżeli decydujemy się na kolację rybną, warto zdecydować się na potrawy pieczone lub gotowane na parze. Kulinarni smakosze mogą wybrać seviche, czyli surową rybę moczoną w soku z cytryny, dzięki czemu nabiera ona takiej konsystencji, jakby była gotowana. Odradzamy raczej smażenie ryby, gdyż kolacja powinna być raczej posiłkiem lekkostrawnym. Jeżeli chodzi o wybór samej ryby, zdecydujmy się na rybę świeżą lub wędzoną. Ryby mrożone mają często w sobie duże ilości wody, która sprawia, że nie płacimy za rybę, a za lód.

Gatunek ryby to już kwestia indywidualnego gustu kulinarnego każdego z nas, choć nie ma co ukrywać, na kolację powinniśmy sięgać raczej po chude ryby, takie jak: dorsz, pstrąg, mintaj, flądra czy karp. Oto przykładowy przepis na pysznego pieczonego pstrąga, którego możemy przygotować w mgnieniu oka.

Pieczony pstrąg

Składniki:

  • 1 średni pstrąg
  • natka pietruszki
  • koperek
  • cytryna
  • sól morska
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • odrobina masła

Sposób przygotowania: Kilka gałązek natki pietruszki oraz koperku drobno siekamy i mieszamy z masłem. Wypatroszoną rybę oprószamy od środka i od zewnątrz solą morską oraz pieprzem. Następnie do środka wkładamy masło z ziołami. Ząbek czosnku kroimy w cienkie plasterki i również faszerujemy nim rybę. Do środka wkładamy również plaster lub 2 cytryny. Dodatkowo możemy skropić sokiem z cytryny lub natrzeć jej otarkowaną skórką rybę z zewnątrz. Tak przygotowanego pstrąga zawijamy w folię aluminiową i zwijamy w dość luźnego cukierka. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *