Jedzenie w podróży – jak żywić się podczas wyjazdu
Podróż to oderwanie od codziennej rutyny. Nie oznacza to, że należy sobie folgować i rezygnować z przestrzegania diety. Oczywiście są pewne ustępstwa, ale również i tutaj należy odżywiać się zdrowo. Oto tajniki żywienia w czasie wyjazdu. Poznaj kilka naszych rad i zachowaj odpowiednią formę poza domem. Do dzieła!
Jedzenie w podróży rządzi się swoimi prawami. Nie mamy dostępu do lodówki, miejsce w torbie i plecaku jest ograniczone, a apetyt nie ten sam co podczas normalnego funkcjonowania. Oto kilka trików, które pomogą Ci jeść regularnie i zdrowo.
Zasady dotyczące jedzenia w podróży
Pamiętaj, aby jeść w regularnych odstępach czasu, nawet jeśli masz ochotę tylko na przekąski. To ważne dla Twojego metabolizmu. Jeśli chodzi o dobór pożywienia wybieraj owoce i warzywa i produkty pełnowartościowe.
Warto mieć przy sobie banany, jabłka i gruszki. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przed wyjazdem przygotować nieco kurczaka z ryżem i warzywami. Spakuj jedzenie w hermetyczne pojemniki i zjedz na zimno.
Ja osobiście lubię w podróży jeść bułeczki maślane, które, choć nie są do końca zdrowe, to są praktycznym rozwiązaniem i nie wymagają żadnego nakładu pracy. Oczywiście mała dawka słodyczy nie zaszkodzi nikomu, pod warunkiem, że będzie ona poprzedzona wartościowym daniem.
Tak samo jak w codziennym życiu, tak samo podczas trasy należy sprawdzać datę ważności produktów i bacznie przyglądać się kupowanym w sklepie artykułom. Wszystko to, aby zminimalizować ryzyko zatrucia żołądka.
Czego radzimy unikać?
W podróży wystrzegaj się fast foodów, czyli jedzenia z barów szybkiej obsługi i stacji benzynowych.
Niestety niekiedy są one jedynym sposobem na ciepły posiłek, ale w zamian niekiedy warto poszukać przydrożnego baru i zamówić sobie domowe jedzenie. Radzimy unikać także zbyt obfitych porcji.
Podróż nie sprzyja przejadaniu się, przez co jadąc z pełnym żołądkiem ryzykujesz nabawieniem się mdłości.
W podróży warto jeść lekkostrawne rzeczy i często uzupełniać płyny. Radzimy unikać mieszanek wywołujących rewolucję w żołądku. W podróży, pod kątem żywności liczy się rozsądek.