Szybki i Zdrowy Deser: Kokosowy Mus z Borówkami – Przepis
Kokosowy deser z borówkami zachwyca połączeniem subtelnego aromatu kokosa i wyjątkowego, lekko kwaskowatego smaku borówki. Wbrew pozorom, taki smakołyk przygotowuje się bardzo szybko. Jest on nie tylko pyszny, ale również zdrowy, dlatego warto przygotować go od czasu do czasu i zaserwować swojej rodzinie zamiast lodów czy ciasta.
Składniki
Deser składa się z dwóch warstw – borówkowej i kokosowej. Do każdej z nich potrzebujemy innych składników
Warstwa borówkowa:
- 150 g borówek,
- 50 g jogurtu greckiego,
- 3 łyżeczki cukru (można zastąpić go stewią, ksylitolem lub inną substancją słodzącą),
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki wody,
- 1,5 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie).
Warstwa kokosowa:
- 15 g wiórków kokosowych,
- 100 g jogurtu greckiego,
- 3 łyżeczki cukru (lub innej substancji słodzącej),
- 1 łyżka wody,
- 1,5 łyżeczki żelatyny (także opcjonalnie).
Sposób wykonania
Do umytych borówek należy dodać sok z cytryny i zmiksować aż do uzyskania konsystencji musu. Jeśli chcemy wykorzystać żelatynę, aby warstwy szybciej i lepiej stężały, należy zamoczyć ją w zimnej wodzie, a kiedy napęcznieje – podgrzać w mikrofalówce (krótko). Następnie żelatynę trzeba ostudzić, dodać do borówkowego musu i pozostawić do momentu lekkiego zgęstnienia. Do borówkowego musu dodajemy następnie jogurt grecki i cukier, wszystko dokładnie mieszamy. Warstwa borówkowa jest gotowa – należy przełożyć ją do kieliszków i wstawić do lodówki.
Przygotowanie warstwy kokosowej rozpoczynamy od wymieszania jogurtu greckiego z wiórkami kokosowymi i cukrem. Żelatynę przygotowujemy w taki sam sposób, jak w przypadku warstwy borówkowej. Po ostudzeniu żelatynę należy dodać do wymieszanego z cukrem i wiórkami jogurtu, wymieszać i pozostawić do lekkiego zgęstnienia – masa kokosowa także jest już gotowa.
Krok ostatni to przełożenie warstwy kokosowej na stężałą już warstwę borówkową. Dla lepszego efektu na wierzchu można ułożyć kilka borówek i posypać je wiórkami kokosowymi. Pucharki lub miski z deserem należy schować do lodówki, aby warstwa kokosowa stężała. Deser podajemy schłodzony.