Kokosowy deser z borówkami

Kokosowy deser z borówkami zachwyca połączeniem subtelnego aromatu kokosa i wyjątkowego, lekko kwaskowatego smaku borówki. Wbrew pozorom, taki smakołyk przygotowuje się bardzo szybko. Jest on nie tylko pyszny, ale również zdrowy, dlatego warto przygotować go od czasu do czasu i zaserwować swojej rodzinie zamiast lodów czy ciasta.

Składniki

Deser składa się z dwóch warstw – borówkowej i kokosowej. Do każdej z nich potrzebujemy innych składników

Warstwa borówkowa:

  • 150 g borówek,
  • 50 g jogurtu greckiego,
  • 3 łyżeczki cukru (można zastąpić go stewią, ksylitolem lub inną substancją słodzącą),
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki wody,
  • 1,5 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie).

Warstwa kokosowa:

  • 15 g wiórków kokosowych,
  • 100 g jogurtu greckiego,
  • 3 łyżeczki cukru (lub innej substancji słodzącej),
  • 1 łyżka wody,
  • 1,5 łyżeczki żelatyny (także opcjonalnie).

Sposób wykonania

Do umytych borówek należy dodać sok z cytryny i zmiksować aż do uzyskania konsystencji musu. Jeśli chcemy wykorzystać żelatynę, aby warstwy szybciej i lepiej stężały, należy zamoczyć ją w zimnej wodzie, a kiedy napęcznieje – podgrzać w mikrofalówce (krótko). Następnie żelatynę trzeba ostudzić, dodać do borówkowego musu i pozostawić do momentu lekkiego zgęstnienia. Do borówkowego musu dodajemy następnie jogurt grecki i cukier, wszystko dokładnie mieszamy. Warstwa borówkowa jest gotowa – należy przełożyć ją do kieliszków i wstawić do lodówki.

Przygotowanie warstwy kokosowej rozpoczynamy od wymieszania jogurtu greckiego z wiórkami kokosowymi i cukrem. Żelatynę przygotowujemy w taki sam sposób, jak w przypadku warstwy borówkowej. Po ostudzeniu żelatynę należy dodać do wymieszanego z cukrem i wiórkami jogurtu, wymieszać i pozostawić do lekkiego zgęstnienia – masa kokosowa także jest już gotowa.

Krok ostatni to przełożenie warstwy kokosowej na stężałą już warstwę borówkową. Dla lepszego efektu na wierzchu można ułożyć kilka borówek i posypać je wiórkami kokosowymi. Pucharki lub miski z deserem należy schować do lodówki, aby warstwa kokosowa stężała. Deser podajemy schłodzony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *