Kulinarne triki – 10 porad

Triki kulinarne na pewno ułatwią pracę wielu z nas. W końcu kto nie chciałby zyskać więcej wolnego czasu, a przy okazji uczynić swoje dania jeszcze bardziej perfekcyjny?

1. Piana z białek

Piana białek to podstawa udanego, puszystego omleta, a co najważniejsze – bezy, która nazywana jest „królową” słodyczy.

Co więc zrobić, aby białka ubiły się na sztywno?

Należy ubijać je w idealnie suchej misce, aby zminimalizować rozpłynięcie się piany i dodawać stopniowo cukier, który usztywni całą masę.

2. Beza dla alergika

Chcesz przygotować pyszną bezę, ale Twoje dziecko jest uczulone na białka jaj? Możesz zamiast nich użyć wody z ciecierzycy (aquafaby)  – woda z jednej puszki ciecierzycy odpowiada mniej więcej 4 białkom jaj. W trakcie przygotowywania wegańskiej bezy nie zapomnij o wykorzystania trików z 1 punktu!

3. Czas gotowania jajek

Perfekcyjnie ugotowane jajko dla każdego jest inne – dla niektórych jego synonimem będzie rozpływające się żółtko, a dla innych takie jajko będzie całkowicie surowe. Ile więc należy je gotować, aby uzyskać oczekiwany rezultat? Od momentu zagotowania się wody jajko gotujemy 4 minuty, aby uzyskać miękkie żółtko. Po 7 minutach gotowania żółtko stanie się twarde.

4. Banany

Banany to ulubione owoce większości z nas – słodkie i pyszne! Jedyną ich wadą może fakt że po obraniu szybko ciemnieją. Na szczęście łatwo temu zaradzić – wystarczy delikatnie skropić je cytryną.

5. Dłuższa świeżość chleba

Pieczywo obecnie sprzedawane w sklepach nie ma nic wspólnego z tym, które mogliśmy kupić wiele lat temu. Rzadko który producent wykorzystuje naturalne składniki, zakwas, drożdże… Chleb już po jednym dniu robi się suchy i nieapetyczny – aby zminimalizować ten efekt możesz włożyć do chlebaka świeże jabłko.

6. Co zrobić, aby ciasto drożdżowe było elastyczne i ładnie wyrosło?

Sprawa jest banalnie prosta – wystarczy wyrabiać odpowiednio długo! Aby było idealnie napowietrzone powinniśmy to robić minimum 20 minut! Warto więc poprosić o pomoc kogoś bardzo silnego, w końcu to dobry trening mięśni rąk. 😉

7. Pryskający tłuszcz

Nawet niewielka ilość olej na patelni potrafi pryskać, brudząc tym samym całą kuchenkę… Szczególnie niebezpieczny jest także fakt że gorący tłuszcz ma bardzo wysoką temperaturę i przy kontakcie z naszą skórą może spowodować duże oparzenia… Dodaj do oleju odrobinę soli – wtedy tłuszcz przestanie pryskać, a Ty przestaniesz martwić się koniecznością mycia kuchenki!

8. Przypalone garnki

Żeby przypalić dno garnka nie potrzeba dużo czasu – wystarczy na chwilę skupić się na czymś innym…  Nie należy jednak się tym martwić – aby pozbyć się spalenizny wystarczy posypać dno garnka sodą oczyszczoną i zagotować, po kilku minutach jego powierzchnia będzie wyglądała jak nowa!

9. Cebula wyciska łzy

Wie o tym chyba każdy z nas, a przez to niewielu lubi ją kroić. Na szczęście łzy przy krojeniu cebuli nie są koniecznością – wystarczy na chwilą włożyć ją do lodowatej wody, wtedy jej negatywne właściwości zostaną zabite.

10. Co zrobić, aby gotująca się woda nie kipiała?

Aby temu zaradzić na garnek wystarczy położyć drewnianą kopystkę.

Każdy z nas ma swoje, wielokrotnie praktykowane triki kulinarne. Te przedstawione wyżej na pewno usprawnią pracę kulinarną niejednej osoby.

Jeśli chcesz poznać więcej porad i trików kulinarnych, zajrzyj na stronę: https://smakoholik.pl/porady-kulinarne/

4.9/5 - (8 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.