Parzenie czarnej herbaty – sprawdź, czy robisz to dobrze!
Czarna herbata jest jednym z najchętniej pitych w naszym kraju napojów – gości w każdym domu. Nierzadko jednak smak, jaki znamy, dalece odbiega od aromatu, który przy niewielkim wysiłku możemy uzyskać. Nawet najdroższa herbata, jeśli przyrządzimy ją niewłaściwie, będzie smakować przeciętnie. Kluczowa dla walorów smakowych jest jakość wody, temperatura i czas parzenia. Doradzamy, jak parzyć czarną herbatę, odkrywając tajemnice wyśmienitych naparów.
Jak wydobyć aromat z czarnej herbaty?
Prawidłowo zaparzona herbata ma na swojej powierzchni delikatną piankę. Znakiem rozpoznawczym jest też smak pozbawiony goryczy i lekki, przyjemny aromat. Bez względu na to, w czym przyrządzasz herbatę, powinieneś naczynie wcześniej wyparzyć. Napar przygotowywany w ogrzanym dzbanku czy filiżance dłużej pozostanie ciepły. Temperatura nie jest bez znaczenia, ponieważ ciepła herbata nie traci nic ze swoich walorów smakowych, a jej pH jest neutralne dla żołądka i dwunastnicy – zimna niestety zaburza ich pracę. Jeśli sypiesz liście na dno szklanki, przed zaparzeniem herbaty wytrzyj ją do sucha.
Filtrowana woda o właściwej temperaturze
Ogromny wpływ na smak i aromat herbaty ma temperatura wody, w której się parzy. Zbyt ciepła może uwolnić składniki wyzwalające goryczkę, dlatego zaleca się zalewać czarną herbatę wodą o temperaturze 95 stopni. Jeśli nie masz specjalnego termometru, po zagotowaniu pozostaw wrzątek na ok. 3 minuty – uzyska wtedy odpowiednią temperaturę. W niektórych przypadkach warto filtrować wodę przed zagotowaniem, po to, by pozbawić ją nadmiaru minerałów, które nadają herbacie metaliczny posmak. Twarda woda sprawia, że napar zyskuje ciemną barwę i płytki smak, a także jest ubogi w dobroczynne dla zdrowia składniki. Jednak nie każdą kranówkę musisz filtrować. Jeśli woda ma neutralny smak, nie zaburzy walorów herbaty.
Ile suszu jest potrzebne do przyrządzenia herbaty?
Uwielbiasz delektować się herbatą? W takim razie musisz wiedzieć też o odpowiednich proporcjach. Aromatyczny napar otrzymasz, stosując 2–2,5 g liści na porcję. Jeśli przygotowujesz herbatę w imbryku dla kilku osób, wsyp dodatkową łyżeczkę.
Jak długo parzyć herbatę?
Po zalaniu suszu wodą odczekaj kilka minut, zanim skosztujesz naparu. Czas parzenia może różnić się w zależności od gatunku i stopnia rozdrobnienia liści, dlatego zawsze sprawdzaj zalecenia producenta, które zwykle są nadrukowane na opakowaniu. Jeśli kupujesz susz na wagę w herbaciarni i nie otrzymasz stosownej etykiety, spytaj sprzedawcę o zalecenia lub skorzystaj z naszych rad. W ciągu pierwszych 3 minut parzenia czarnej herbaty uwalnia się teina, która działa pobudzająco na organizm. Jeśli zależy Ci na odprężeniu, wydłuż czas parzenia do 5 minut i poczekaj, aż z liści uwolni się tanina, czyli składnik o właściwościach uspokajających. Czarnej herbaty nie powinno parzyć się w nieskończoność, bo zbyt mocny napar będzie niesmaczny, a nawet może wywołać bezsenność czy bóle głowy.
W czym parzyć czarną herbatę?
Istnieje wiele gadżetów, które pozwalają wydobyć z herbaty właściwości, dzięki którym w pełni docenisz jej smak, niezależnie od tego czy sięgasz po sypaną, czy ekspresową.
Pokrywki na kubki
Silikonowe pokrywki nie tylko stanowią dekorację samą w sobie i są miłe dla oka, ale też umożliwiają utrzymanie temperatury, która sprzyja zaparzeniu wyśmienitej herbaty. Wystarczy, że położysz je na kubku tuż po zalaniu suszu wodą.
Imbryk
Przyrządzanie herbaty w imbryku to tradycja, która cieszy się niesłabnącą popularnością. Ceramiczne i porcelanowe dzbanki z podgrzewaczem czy imbryki żeliwne doskonale trzymają ciepło. Jeśli nie chcesz, by fusy przeszkadzały w delektowaniu się naparem, wybierz czajniczek zaopatrzony w sitko. Jeżeli sitko jest dla Ciebie bez znaczenia, bo i tak używasz herbaty ekspresowej, masz jeszcze większy wybór wzorów, których widok umili celebrowanie chwili.
Tea for one
Na urokliwy zestaw tea for one składa się dzbanek, filiżanka, sitko i pokrywka. Dzięki temu, że sitko odseparuje liście od naparu, a dzbanek podgrzeje filiżankę, będzie Ci łatwiej docenić aromat herbaty. Oprócz tego, że jest praktycznym zaparzaczem, prezentuje się efektownie, dlatego jak żaden inny uświetnia herbaciany ceremoniał.
Kubek z sitkiem
Kubek z porcelanowym czy metalowym sitkiem i przykrywką ułatwia oddzielenie liści od wody i zapobiega wystudzeniu herbaty. Dzięki pokrywce przyjemna woń nie rozejdzie się po całym mieszkaniu i zaskoczy Cię swoim zapachem tuż po odsłonięciu wieczka. To rozwiązanie wspaniale sprawdza się w przypadku całych łodyżek lub dużych fragmentów – miałko zmielone liście mogą przedostać się przez otwory w sitku.
Zaparzacz
Zaparzacz w formie dziurkowanej łyżeczki lub sitka do herbaty w zabawnym kształcie zwierzęcia lub przedmiotu, na przykład leniwca lub parasolki, ułatwia błyskawiczne przyrządzenie wyśmienitej herbaty. Wystarczy, że do środka wsypiesz odpowiednią porcję, zamkniesz sitko i umieścisz w kubku na czas parzenia, a po chwili możesz cieszyć się doskonałym smakiem. Tego typu gadżet zajmuje niewiele miejsca, dzięki czemu sprawdza się nie tylko w domu, ale też podczas chwili wytchnienia w pracy.
Dlaczego warto uczynić rytuał z picia herbaty?
Ceremoniał parzenia herbaty sprzyja nie tylko odkryciu jej prawdziwego smaku, ale też pozytywnie wpływa na zdrowie i samopoczucie. Poza tym, że w zależności od czasu jej parzenia możesz zrelaksować się lub pobudzić do działania, czarna herbata słynie z wielu innych właściwości. Obecne w jej liściach flawonoidy wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych i zapobiegają zakrzepom. Prawidłowo przyrządzona reguluje krążenie, zmniejsza ciśnienie krwi i ryzyko wystąpienia chorób serca. Stymuluje wydzielanie soków trawiennych i pozwala zwalczyć bakterie w przewodzie pokarmowym. Ponieważ jest bogata we fluor, zabezpiecza zęby przed próchnicą.
Wiesz już, jak przygotować wyśmienitą, czarną herbatę. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej także o sztuce parzenia aromatycznej kawy lub nakrywania do stołu, szukasz inspiracji na prezent czy chcesz odkryć inne gatunki herbat, zajrzyj na blog home-sklep.pl. Również i tam służymy dobrymi radami!
Źródło zdjęć: pexels.com, pixabay.com