Planujesz wystawną ucztę? Postaw na… perliczkę!

perliczka nadziewana

Raz na jakiś czas chyba każdy z nas musi zmierzyć się z przygotowaniem mniej czy bardziej wystawnego obiadu dla bliskich. Okazji ku temu jest w ciągu roku naprawdę wiele – urodziny, imieniny, rocznice, święta, i tak można by jeszcze bardzo długo wymieniać. Nie zawsze mamy możliwość w takiej sytuacji iść do kogoś na gotowe, nie zawsze też uda się nam zorganizować przyjęcie w restauracji, czy zamówić catering do domu. Wówczas nie pozostaje nic innego, jak samodzielnie przygotować uroczysty obiad lub kolację. Choć zadanie to może w pierwszej chwili przerażać, w gruncie rzeczy nie taki diabeł straszny, a dokładniej rzecz biorąc… perliczka! Jeśli chcesz oczarować wszystkich swoich gości wyśmienitym daniem głównym, postaw właśnie na perliczkę. Co musisz o niej wiedzieć?

Szczypta faktów

Perlica zwyczajna, pieszczotliwie zwana perliczką, należy do rodziny dużych ptaków, które naturalnie zamieszkują tereny Afryki na południe od pustyni Sahary. Perliczka została udomowiona z kilku powodów. Przede wszystkim jej mięso jest niezwykle smaczne, podobnie jak jaja. Poza tym jest to ptak wyjątkowo niewymagający i prosty w hodowli, dzięki czemu nie wymaga dużego doświadczenia i sporych nakładów finansowych. Perliczki raczej nie są hodowane na wielką skalę, jak bywa np. w przypadku hodowli kur. W dobrych, niewielkich hodowlach mają one zapewnione właściwe warunki życia, są hodowane naturalnie, bez takich „wspomagaczy”, jak m.in. antybiotyki czy sztuczne pasze.

Cała prawda o mięsie perliczki

Już sam fakt tego, że perliczki nie są hodowane na masową skalę i dokarmiane niebezpiecznymi dla naszego zdrowia substancjami sprawia, że ich mięso jest warte uwagi. Przede wszystkim jest to mięso niezbyt kaloryczne i lekkostrawne – zawiera znacząco mniej tłuszczu niż np. mięso z kurczaka, a jednocześnie oferuje dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Jeżeli chodzi o jego smak i wygląd, mięso perliczki jest niezwykle soczyste oraz ciemne. Co ciekawe, w smaku przypomina mięso dzikiego ptactwa, dlatego jest doskonałą alternatywą np. dla miłośników bażantów, które są niestety zdecydowanie droższą opcją.

Jak przyrządzić perliczkę?

Sekret perliczki tkwi w tym, że tak naprawdę przyrządzenie tego mięsa nie wymaga szczególnie dużych umiejętności kulinarnych. Poza tym jest to jednocześnie mięso na tyle uniwersalne, że bez obaw można je łączyć z bardzo wieloma składnikami. Trzeba tylko pamiętać o zachowaniu umiaru w przyprawianiu mięsa, bowiem naturalne przyprawy mają za zadanie podkreślić i wydobyć jego smak, a nie stłamsić. Perliczkę można np. dusić z warzywami, w śmietanie czy winie, można ją także smażyć, ale chyba zdecydowanie najsmaczniejsza jest pieczona w piekarniku. Tutaj mamy możliwości bez liku.

Możemy ją piec z dodatkiem takich składników jak np. jabłka, gruszki, pomarańcze, żurawina, boczek, ziemniaczki, grzyby, itp. Ponadto perliczkę przed pieczeniem możemy wypełnić różnorodnym farszem, zarówno z wyżej wspomnianych owoców, grzybów, ale też z innego mięsa. Ciekawym pomysłem jest farsz ze słodkich śliwek – w wyjątkowy sposób korespondujących z wyrazistą cebulką – gdzie całość zalana jest aromatycznym sosem na bazie przypraw, świeżych ziół i miodu (prosty i niezwykle efektowny przepis znajdziesz TUTAJ). Warto eksperymentować i poszukiwać nowych smaków – zwłaszcza, że perliczka naprawdę „wiele wybaczy i zniesie”, bo jeśli tylko zachowamy stosowny umiar w przyprawianiu, trudno jest zepsuć to mięso.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *