Sztuka Przyrządzania i Podawania Drinków: Przepisy na Klasyczne Koktajle

Przyrządzenie i podanie drinka stanowi niemal formę sztuki. Nie każdy potrafi to robić. Trzeba znać odpowiednie proporcje i posiadać wiedzę na temat różnych sposobów serwowania alkoholu. Poniżej podpowiadamy, jak przyrządzić drinki z klasą.

Mojito

To chyba jeden z najbardziej znanych w świecie drinków. Lista jego składników nie jest długa. Biały rum, mięta, lód, limonka – niektórzy zamiast tej ostatniej dodają czasem cytrynę, choć tradycyjny przepis nakazuje inaczej. Rozgniecioną gałązkę mięty kładzie się na spód, potem dodajemy limonkę, kostki lodu, rum (ok. 60 ml), a także 50 ml wody. Wszystko to należy wstrząsnąć, a następnie podawać, pamiętając by limonkę i miętę umieścić w taki sposób, by stanowiły dekorację. Nie zapomnijmy o słomce. Dla konsekwentnych: najlepszym kolorem dla słomki będzie zieleń, skoro jest ona również kolorem składników.

Malibu

Brzmi ekskluzywnie, a przy okazji to jeden z najczęściej podawanych drinków. Jego przyrządzenie jest jeszcze prostsze niż przyrządzenie mojito. Wystarczy nam bowiem mleko, likier kokosowy malibu i kostki mleka. Składniki należy zmiksować, a następnie rozlać do szklanek. Do malibu można dodać również sok pomarańczowy, a nawet, gdy tego nie robimy, powinniśmy przystroić drink plasterkiem cytryny albo pomarańczy. Ta druga będzie przypominać wschodzące na plaży słońce.

Bellini

Stanowi bardzo klasyczny drink. Używa się w nim popularnego wina prosecco oraz brzoskwiń. Brzoskwinie należy zmiksować, a następnie wstawić do zamrażarki. Po kilku godzinach do szklanki nakłada się łyżeczkę musu, którą starczy zalać winem, a wszystko to wymieszać. By było elegancko, warto dodać plasterki brzoskwini.

Cuba Libre

Niewymagający, a przy okazji taki, który wypije większość z nas, cuba libre jest świetnym drinkiem na spotkanie z przyjaciółmi. Zawiera biały rum, kostki lodu, colę i sok z ćwiartki limonki. Starczy wszystko to połączyć, ozdobić limonką i podawać.

Oczywiście, aby drinki posiadały klasę, nie możemy zapomnieć o odpowiednich naczyniach, najlepiej takich z grubym szkłem. Zawsze musimy też posiadać kolorowe słomki. Picie alkoholu prosto ze szklanki z pewnością nie jest eleganckie.

Negroni

Klasyka prosto z Italii, Negroni jest drinkiem z kategorii ” równych części”. Składniki to gin, Campari i czerwone, słodkie wermut. Do tego dodajemy lód i plaster pomarańczy. Gin, Campari i wermut wymieszajmy w szklance pełnej lodu, a następnie dekorujemy plasterkiem pomarańczy. Ten drink, dzięki swej wyrazistości, to prawdziwa gratka dla miłośników goryczki.

Piña Colada

Egzotyczna, kremowa Piña Colada to symbol karaibskiego wypoczynku. Składniki to biały rum, śmietanka kokosowa, świeży sok ananasowy i lód. Rum, śmietankę kokosową i sok ananasowy należy zmiksować z lodem w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji. Wylewamy do szklanki, dekorujemy kawałkiem ananasa i wiśnią. Ten drink jest idealny dla tych, którzy cenią słodkie, owocowe smaki.

Aperol Spritz

Jeszcze jeden klasyczny drink z Włoch, Aperol Spritz, to idealny aperitif. Składniki to Aperol, Prosecco, soda i plaster pomarańczy. Najpierw wlewamy do szklanki Aperol, dodajemy Prosecco, a potem odrobinę sody. Mieszamy delikatnie, a potem dodajemy plaster pomarańczy. Ten orzeźwiający drink z pewnością doda klasu każdemu spotkaniu.

Old Fashioned

Ten drink to prawdziwy klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Składniki to whisky, kropla cukru, kilka kropli wody, Angostura bitter oraz plaster pomarańczy lub cytryny do ozdobienia. Cukier, bitter i wodę mieszamy w szklance, dodajemy lód, a potem whisky. Mieszamy delikatnie, dodajemy plaster cytrusów. Old Fashioned to symbolem elegancji i prostoty.

Pamiętaj, że podczas serwowania drinków nie tylko smak jest ważny, ale również prezentacja. Prawidłowo udekorowany drink nie tylko smakuje lepiej, ale także podnosi nastrój. Zawsze warto zainwestować w dobrej jakości sprzęt do przyrządzania drinków, aby móc cieszyć się pełnią doznań smakowych.

4/5 - (9 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.