Surówka z białej kapusty: jakie ma zalety

Surówka z białej kapusty to jedno z najbardziej zdrowych dań. Smaczna, zdrowa, doskonale wpływa na różnorodne dolegliwości organizmu. Leczy kaca, bóle stawów, guzki, obrzęki, niedobór żelaza. Zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych: witaminę C,B,A,E,K, oraz wapń, magnez, siarkę i potas.

Surówka z białej kapusty zwiększa odporność, a także wyraźnie poprawia stan paznokci, skóry i włosów. Najlepiej dla nas, gdy kapusta podana jest właśnie w postaci surowej, czyli surówki. Biała kapusta podana na gorąco traci mnóstwo właściwości podczas obróbki termicznej. Najwięcej wartości odżywczych tego warzywa mieści się w głąbie. Natomiast surowy sok ze świeżej kapusty działa oczyszczająco na nasz organizm, szczególnie pozytywnie działa u osób z przewlekłymi problemami trawiennymi, choćby wrzodami żołądka. Ponadto leczy anemię oraz obrzęki, które powoduje nadmierne zatrzymywanie wody w organizmie. W medycynie niekonwencjonalnej uznaje się, że wystarczą trzy tygodnie regularnego picia soku z białej kapusty a wszystkie te dolegliwości zanikają. W praktyce ludowej sok z białej kapusty stosuje się jako okłady na bóle reumatyczne i neurologiczne, a także przy leczeniu drobnych ranek  oraz zewnętrznych wrzodów.

W ostatnim czasie zyskuje na popularności teza o właściwościach przeciwnowotworowych białej kapusty, ponieważ zawarte w niej indole pomagają w profilaktyce raka jajników, piersi, prostaty i jąder.

Okłady z liści białej kapusty leczą artretyzm oraz spowodowany tym ból stawów. Wystarczy wziąć kilka wierzchnich liści, lekko je rozbić, aby zmiękły i wydzielały sok, lekko je ogrzać, np. poprzez położenie na kilka chwil na ciepłych kaloryferach.Ciepłe liście kładzie się na chory staw, owija wszystko bandażem lub ciepłym ręcznikiem i zostawia na kilkanaście minut. Kompres należy powtarzać.

Nie tylko w naszym kraju, ale i poza nim najbardziej znaną postacią surówki z białej kapusty jest surówka colesław. Wykonuje się ją na bazie poszatkowanej białej kapusty, łącząc ją z jabłkiem, marchewką i majonezem. Surówka ta zyskała sobie ogromną popularność szczególnie w połączeniu z hamburgerem.

4.5/5 - (8 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.