Warzywna zima

Zima to okres, w którym mrozy dają o sobie znać naszemu organizmowi. Osłabiona odporność, przeziębienia i grypy często nas atakują. Jak się przed nimi zabezpieczyć? Przede wszystkim trzeba dostarczyć sobie odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych. Dobrym rozwiązaniem będzie wprowadzenie do swojego jadłospisu jak największej ilości warzyw. Znajdziemy w nich mnóstwo składników odżywczych, które pomogą nam przetrwać kilka męczących zimowych miesięcy. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na warzywne dania, które podniosą poziom naszej odporności.

Warzywne lecho

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 200 dag dyni
  • 1 por
  • 1 puszka pomidorów z puszki
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 4 parówki z szynki
  • niewielki kawałek wędzonego boczku
  • 100 ml wody
  • pietruszka suszona
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka opcjonalnie

Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy razem z boczkiem, do momentu aż cebula się zarumieni.. Paprykę, pora oraz cukinię również kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. W tym czasie gotujemy dynię pokrojoną w kostkę w osolonej wodzie przez około 20 minut. Kiedy dynia się ugotuje wrzucamy ją do pozostałych warzyw. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w grubsze plastry parówki. Dodajemy pomidory z puszki i podlewamy wodą. Dusimy do odparowania wody, przyprawiając solą, pieprzem oraz suszoną pietruszką. Jeżeli lubimy ostrzejsze potrawy możemy dodać także odrobinę ostrej papryki.

Rozgrzewająca zupa warzywna

  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 2 pory
  • 1 pietruszka
  • 2 żeberka wieprzowe
  • 1 jabłko
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 gram startego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • majeranek suszony
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania: Do garnka wrzucamy żeberka, liście laurowe, ziele angielskie oraz pokrojone w kostkę pietruszkę i marchewkę. Gotujemy wywar przez godzinę. Następnie wyjmujemy żeberka i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Pora szklimy delikatnie na patelni i dodajemy do zupy. Tarkujemy imbir i również dodajemy do garnka. Gotujemy przez 30 minut, w między czasie doprawiając solą pieprzem i majerankiem. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy obrane pokrojone w ósemki jabłko. Blendujemy zupę na gładki krem. Podajemy go z posypką z parmezanu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *