Wpływ cukru na organizm – fakty i mity

Od lat cukier jest tematem burzliwych dyskusji. Wiele osób uważa, że działa on wyłącznie szkodliwie na nasz organizm. Nie bez powodu nosi miano “białej śmierci”. Jaka jest prawda? Czy cukier odpowiada wyłącznie za szkody, a może ma również pozytywny wpływ na organizm człowieka? Oto wybrane fakty i mity.

Czy cukier to tylko słodycze?

Pierwsza kwestia, którą bez wątpienia należy poruszyć na początku, to odpowiedź na pytanie, czym tak naprawdę jest cukier. Wielu z nas identyfikuje go ze słodyczami. Jednak prawda różni się od naszych przekonań. Cukry można podzielić na proste i złożone. Pierwsze z nich znajdziemy najczęściej w roślinach, w których powstaje on wskutek reakcji chemicznej zachodzącej przy udziale chlorofilu i promieni słonecznych. Z kolei cukry złożone składają się z cukrów prostych.

Cukry znajdziemy w takich produktach jak: mleko (laktoza), burak cukrowy (sacharoza), owoce (fruktoza) czy też glukoza w figach, śliwkach czy też winogronach. Jak brzmią inne fakty i mity na temat wpływu cukru na organizm?

Cukier jest motorem napędowym organizmu

Pierwszy mit został już obalony. Czas na fakty. Wbrew pozorom cukry nie mają wyłącznie negatywnego wpływu na nasz organizm. Jak już wspomnieliśmy, jednym z cukrów jest glukoza. Z pewnością takie informacje nie umknęły uwadze nikomu z nas. Świadomość tego, co zyskujemy dzięki energii dostarczanej przez cukier, może pomóc nam uniknąć problemów zdrowotnych. Dlatego też warto stale poszerzać swoją wiedzę, takimi informacji jak https://uczymyjakslodzic.pl/fakty-i-mity-dotyczace-cukru/. Wiele osób zapomina, że glukoza odpowiada również za dostarczenie organizmowi odpowiedniej energii umożliwiającej poprawne funkcjonowanie. Jej brak może nieść ze sobą poważne skutki dla pracy mózgu, który potrzebuje aż 1/3 dostarczanej przez nas energii. Nie zapominajmy także, że to dzięki glukozie nasze mięśnie są w stanie pracować, a my poruszać się, siedzieć oraz wykonywać wiele innych czynności.

Cukier prowadzi do próchnicy

Warto również rozwiać wszelkie wątpliwości i zdjąć winę z cukru za pojawiającą się próchnicę. Oczywiście, jest to jeden z czynników wpływających na jej powstawanie. Jednak nie wszystkie osoby spożywające duże ilości cukrów boryka się z tym problemem. Warto zwrócić większą uwagę na higienę jamy ustnej, która bez wątpienia może być jednym z powodów powstawania próchnicy. Na złą kondycję zębów wpływa również częste spożycie kawy czy herbaty. Dlaczego więc nie obwiniamy tych produktów o powstawanie próchnicy?

Niskie spożycie cukru prowadzi do chorób

Często mówi się o chorobach, do których może doprowadzić zbyt duża ilość spożywanego cukru. Jednak warto zdawać sobie sprawę z tego, że powodem problemów zdrowotnych jest również jego niedobór. Brak odpowiedniej ilości cukru prowadzi do osłabienia organizmu, a co za tym idzie omdleń czy nawet zapaści! Kiedy nachodzi nas potrzeba spożycia czegoś słodkiego, nie powinniśmy sobie odmawiać. Być może organizm daje nam w ten sposób ostrzeżenie, że dzieje się z nim coś niedobrego. Bardzo często cukier pomaga również w odzyskiwaniu sił po krótkiej chorobie, która pochłonęła pokłady naszej energii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *