Wykonanie zakwasu i przygotowanie ciasta – pieczemy chleb

Pieczenie chleba w warunkach domowych staje się coraz bardziej popularne Do wyboru mamy dwie możliwości : albo wykonujemy chleb na drożdżach, albo na zakwasie. W drugim przypadku pieczenie należy zacząć od samodzielnego zrobienia zakwasu. Dla początkujących najprostszy jest zakwas żytni, na wykonanie i dojrzewanie którego potrzebujemy ok. 60 godzin. Wykorzystując do jego zrobienia mąkę pszenną razową typ 2000 w identyczny sposób otrzymamy zakwas pszenny.  W pierwszym dniu dokładnie mieszamy150g mąki żytniej najlepiej typ 2000 i 150g wody, po czym pozostawiamy  w ciepłym miejscu na 24 godziny. Po upływie tego czasu do mieszaniny dodajemy 100g mąki i 100g wody oraz 20 g cukru i znowu pozostawiamy w ciepłym miejscu na 24 godziny. W kolejnej dobie do mieszaniny dodajemy 100g mąki i 100g wody, pozostawiamy w ciepłym miejscu na 12 godzin i po upływie tego czasu nasz zakwas jest już gotowy. Jeżeli zamierzamy regularnie piec chleb, możemy przechowywać zakwas w formie gęstej zawiesiny w szklanym słoju, najlepiej przykrytym gazą, w lodówce. Zakwas trzeba systematycznie dokarmiać, to znaczy, po wyjęciu z lodówki na ok 1 godź, należy dodać  porcję świeżej mąki, gdzieś 2-3 łyżki i tyle samo wody. Po wymieszaniu trzeba odczekać 1-2 godziny i ponownie umieścić mieszaninę w lodówce. Przed pieczeniem chleba powinno się uaktywnić zakwas, to znaczy dokarmić go tak, aby podwoić objętość mieszaniny która znajduje się w słoiku. Po odczekaniu kilku godzin uaktywniony zakwas możemy już wykorzystać do zrobienia zaczynu chleba, pozostałą resztę umieszczamy ponownie w lodówce.                                                     Swoją przygodę z pieczeniem domowego chleba powinniśmy zacząć od najprostszych i najbardziej popularnych przepisów. Najzdrowszy jest chleb pieczony z mąki żytniej, grubo zmielonej, ciemny, mało atrakcyjny z wyglądu. Jeżeli jest dla nas zbyt ciężkostrawny można wykorzystać dodatek mąki pszennej w granicach 10- 30%. Najbardziej uniwersalnym przepisem jest ten na chleb codzienny, który można wykorzystywać do wszystkiego. Z czasem można go modyfikować zmieniając mąkę chlebową  na ciemniejszą, z pełnego przemiału. Składniki do wykonania chleba codziennego najlepiej  początkowo odważać na wadze kuchennej aby nabrać wprawy. Do wykonania tego chleba potrzebujemy: 400g zakwasu najlepiej pszennego, 100g mąki żytniej  chlebowej typ 720, 300g mąki pszennej typ 550, oraz ok. 150 ml letniej wody, 1,5 łyżeczki soli, 20 ml oleju i ewentualnie 1 łyżeczkę cukru.  Wszystkie składniki trzeba wymieszać i wyrabiać z nich ciasto do momentu aż będzie ono gładkie, co najczęściej trwa kilka minut. Gładkie ciasto trzeba odstawić na ok. 20 minut i ponownie wyrobić przez około 5 minut. Ciasto jest już gotowe, ale trzeba je włożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy i pozostawić do wyrośnięcia na parę godzin. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jeżeli to nastąpi należy całość  wraz z formą włożyć do nagrzanego do 230 stopni piekarnika, najlepiej ogrzewanego góra i dół, i piec ok. 15 min, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i kontynuować pieczenie przez około 30 minut, aż do zbrązowienia skórki. Jeżeli będziemy postępować zgodnie z przepisem chleb powinien się udać. Pamiętajmy jednak, że początki bywają zawsze trudne i powinniśmy spróbować, po to, aby z czasem nabrać wprawy w pieczeniu różnych rodzajów domowego chleba.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *