Babeczki z agrestem

Babeczki z agrestem

Miękkie, puszyste, rozpływające się w ustach, z lekką nutą kwaskowatości agrestu i słodkiego lukru, najlepsze jeszcze ciepłe, zaraz po upieczeniu – takie są drożdżowe babeczki z agrestem.

Niektórzy ludzie uważają, że ciasto drożdżowe jest trudne w wykonaniu i rzadko kiedy wychodzi.

Nic bardziej mylnego! Wystarczy znać kilka zasad, tak jak przy pieczeniu biszkoptu czy sernika, a także mieć dobre drożdże i ciepło.

Babeczki drożdżowe potrzebują ciepłego miejsca, więc jeżeli będziemy chcieli upiec je w zimny, deszczowy dzień, dobrze mieć w domu letni kaloryfer lub piekarnik, który można nastawić na 30-50 stopni C, by odstawić tam ciasto do wyrośnięcia.

Najlepszą mąką do ich przygotowania będzie mąka tortowa, typ 500 lub 550, najlepiej wcześniej przesiana przez sitko, dzięki czemu babeczki będą bardziej puszyste. W poniższym przepisie, jako jeden ze składników, podane jest masło. Najlepiej, gdyby było rozpuszczone i ostudzone.

Dodaje się je pod koniec wyrabiania, gdy wtłoczyliśmy już w nie dużą ilość pęcherzyków powietrza. Warto pamiętać, że pod żadnym pozorem nie wolno go zastąpić margaryną.

Składniki na zaczyn:

  • pół szklanki mleka,
  • 25 g drożdży,
  • 5 kopiatych łyżek cukru,
  • 2 łyżki mąki.

Składniki na ciasto właściwe:

  • szklanka mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
  • 40 g masła

Składniki nadzienia:

  • 3/4 szklanki agrestu,
  • kilka łyżek cukru.

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka domu z cytryny,
  • kilka łyżek mleka

Przygotowanie babeczki z agrestem

Świeże drożdże należy rozpuścić w części letniego mleka (około 30-40 stopni C), dodać cukier i mąkę. Zaczyn należy przykryć kuchenną ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15  minut. Warto pamiętać, że masa szybko urośnie, dlatego naczynie powinno być dość duże. Jeżeli zdarzyłoby się, że zaczyn nie urósł, oznacza to, że drożdże są nieaktywne i musimy użyć innych.

Po tym czasie wszystkie składniki na ciasto właściwe należy dokładnie wymieszać (włącznie z zaczynem). Wyrabiać kilka minut.

Ciasto może być nieco klejące, ale nie można do niego dosypywać więcej mąki. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, ponownie przykryć ścierką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W zależności od temperatury, proces ten będzie trwał od 30 do 60 minut.

Następnie ciasto należy ponownie wyrobić, a później podzielić na 12 równych części. Każdą z nich należy spłaszczyć dłonią, włożyć w nie 3-4 kulki agrestu, posypać niewielką ilością cukru, dobrze zlepić i ułożyć w formie na muffiny, którą wcześniej wyłożymy papierowymi papilotkami.

Tak przygotowaną blaszkę należy odstawić na 10 minut, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez około 25 minut.

Dopiero po wystudzeniu, będzie można je zdobić lukrem. Aby zrobić lukier, wystarczy wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny, dodając po kilka kropli mleka, aż do momentu, gdy lukier będzie miał konsystencję śmietany.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *