Tort obiadowy – Kilka praktycznych porad
Większości z nas tort kojarzy się z niczym innym jak urodzinowym przyjęciem. Świeczki, pyszne ciasto z kremem i ulubionymi owocami lub zaskakującym wykończeniem z masy cukrowej – to obraz, który pojawia się w naszej głowie, kiedy pomyślimy o torcie. Okazuje się jednak, że są na niego również inne, wytrawne sposoby. Hitem w ostatnim czasie stały się torty obiadowe, które pozwalają nam na uwolnienie wyobraźni.
Tort obiadowy – co i jak?
Ze względu na to, że tort kojarzy się raczej ze słodkimi wypiekami, niektórym osobom ciężko sobie wyobrazić, jakie składniki możemy połączyć, by stworzyć obiadową wersję tortu. A możemy wykorzystać praktycznie wszystko, ponieważ tort obiadowy to nic innego jak warstwowa zapiekanka, która opcjonalnie może mieć okrągły kształt. Do zrobienia spodów możemy wykorzystać na przykład makaron typu lasange,lub ziemniaki pokrojone w plastry. Do zrobienia kremu świetnie nada się mielone mięso, warzywna masa lub kawałki ulubionej ryby czy owoce morza.Teraz pozostaje dobór składników na polewę. Możemy ją zrobić z ulubionego sosu, który będzie dobrze komponował się ze składnikami tortu. Możemy również posmarować gotowy ort serkiem topionym. Jeżeli chodzi o kwestię ozdobnych dodatków, ciekawym wyborem będą świeże warzywa, chipsy z boczku lub sera, owoce morza czy też świeże zioła.
Tort ze schabowych i ziemniaków
Składniki:
- kilka średnich ziemniaków
- 2-3 przygotowane wcześniej kotlety schabowe
- 10 plastrów ulubionego żółtego sera
- 1 średnia cebula
- szczypiorek
- śmietana 18%
- 1 kostka topionego serka ziołowego lub z szynką
- 2 ząbki czosnku
- suszona natka pietruszki
- sól
- pieprz
- szczypiorek do dekoracji
Sposób przygotowania: na spód blachy wykładamy pokrojone w cienkie plastry ziemniaki Przykrywamy je plastrami sera, w taki sposób by zakryły ziemniaki. Kolejną warstwą będzie schabowy, na nim również układamy ser, posypujemy pokrojoną w kostkę cebulką. Na cebulę układamy znowu schabowego, ser i cebulę tak, by ostatnią warstwę tworzyły ser i cebula. Siekamy szczypiorek i ząbki czosnku, mieszamy je ze śmietaną oraz topionym serkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną natką pietruszki. Taką masą smarujemy nasz tort. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez około 40 minut. Podajemy dekorując posiekanym szczypiorkiem