Pierś kurczaka smażona w miodzie
Pierś z kurczaka to mięso, po które sięgamy chętnie i często. Na jej przygotowanie możemy znaleźć całe mnóstwo przepisów. Możemy ją przygotować na ostro, na słodko czy w orientalnej marynacie. Nadaje się do smażenia, pieczenia, duszenia oraz gotowania.
Ciekawym pomysłem na pierś z kurczaka jest usmażenie jej w miodowej marynacie. Pierś dostarczy odpowiednią ilość białka, z kolei miód wzmocni serce i odporność. Potrawa jest tak pyszna, że zadowoli gusta kulinarne nawet najwybitniejszych krytyków kulinarnych. Ze względu na słodki smak powinna przypaść do gustu również naszym pociechom.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 50 gram płynnego miodu
- 3 ząbki czosnku
- Szczypta tymianku
- Suszone pomidory
- Szczypta słodkiej papryki
- Łyżka soku z cytryny
- Kilka listków świeżej mięty
Sposób przygotowania
Siekamy drobniutko czosnek oraz suszone pomidory, a następnie mieszamy je z przyprawami, 25 mililitrami miodu oraz sokiem z cytryny. W piersi robimy niewielkie nacięcie, tworząc kieszonkę. Umieszczamy w niej przygotowaną wcześniej mieszankę. Ważne, aby nie miała ona zbyt płynnej konsystencji i nie wypłynęła ze środka podczas pieczenia. Następnie do pozostałej ilości miodu wrzucamy posiekane listki mięty i smarujemy marynatą kurczaka.
Zostawiamy pierś na 2 około godziny w lodówce do przegryzienia się wszystkich smaków. Pierś układamy na patelni w taki sposób, by nie wypłynęła z niej nadzienie. Opcjonalnie możemy ją również opanierować w płatkach kukurydzianych z dodatkiem chilli. W razie potrzeby możemy zszyć mięso lub wbić w nie kilka wykałaczek. Najlepszy smak uzyskamy po usmażeniu piersi na smalcu.
Świetnym dodatkiem do takiej piersi może być ryż w curry oraz sałatka z cytrusów. Jeżeli nie gustujesz w ryżu, możesz zrobić domowe frytki z czerwonych ziemniaków. Aby lekko przełamać smak i zapewnić sobie więcej kulinarnych doznań, warto przygotować również okrasę z wędzonego boczku. Takie połączenie to prawdziwa eksplozja smaku.
Jeżeli usmażymy zbyt dużą porcję, resztę kurczaka możemy pokroić i użyć jako składnik egzotycznej sałatki.