Z czym podawać kaczkę pieczoną?
Kaczka charakteryzuje się specyficznym smakiem, który w połączeniu z różnymi dodatkami może stworzyć w ustach prawdziwą eksplozję smaku. Jej mięso idealnie komponuje się z owocami, zarówno świeżymi, jak i suszonymi. Często jest podawana z dodatkiem ziół, miodu czy pieczonych warzyw. Dobrze upieczona kaczka stworzy idealną kompozycję z wieloma sosami. Często zdarza się, że mamy ochotę na kaczkę, brakuje nam jednak pomysłu na jej oryginalne podanie. Sprawdź kilka propozycji na podanie pieczonej kaczki z różnymi dodatkami.
Pieczona kaczka z sosem grzybowym
Składniki:
- 1 pieczona kaczka w całości
- 100 gram świeżych prawdziwków
- 50 gram mieszanki suszonych grzybów
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- 250 mililitrów bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki
- 8 ziemniaków
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania: mieszankę suszonych grzybów moczymy w wodzie przez kilka godzin. Następnie faszerujemy nimi kaczkę. Świeże prawdziwki kroimy w mniejsze kawałki. Wrzucamy je do gotującego się bulionu warzywnego. Doprawiamy solą i pieprzem. Siekamy rozmaryn oraz natkę pietruszki, wrzucamy zioła do bulionu. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy i także dodajemy do garnka. Całość gotujemy przez około 25 minut. Aby zagęścić sos dodajemy do niego łyżkę mąki, w razie potrzeby więcej. Ziemniaki obieramy, gotujemy i przesmażamy na patelni doprawiając solą i pieprzem.
Pieczone piersi kaczki z cytrynowo ziołową nutą
Składniki:
- 2 piersi z kaczki
- 1 cytryna
- 1 łyżka miodu
- 4 ząbki czosnku
- świeża natka pietruszki
- suszona bazylia
- suszony lubczyk
- sos sojowy
- sól morska
- pieprz cytrynowy
Sposób przygotowania: Nacinamy skórę tworząc kratkę. W miseczce mieszamy miód oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny. Siekamy drobno natkę pietruszki i 2 ząbki czosnku. Dodajemy odrobinę sosu sojowego, pieprz cytrynowy oraz suszony lubczyk. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy piersi, a następnie odkładamy ją do lodówki na 2 godziny, by kaczka przesiąkła smakiem ziół. Po wyciągnięciu, umieszczamy piersi w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Pieczemy przez około 25 minut. W tym czasie przygotowujemy dressing z soku z pozostałej połowy cytryny, 2 ząbków czosnku, suszonej bazylii oraz soli morskiej, którym polejemy piersi przed podaniem.
Pieczona kaczka ze śliwkami i czerwonym winem
Składniki:
- ulubione części pieczonej kaczki
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki miodu
- kilka gałązek rozmarynu
- kilka suszonych śliwek
- kilka plastrów wędzonego boczku
- pieprz cytrynowy
- sól
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania: Elementy kaczki owijamy plastrami wędzonego boczku i przez chwilę przesmażamy na rozgrzanej patelni. Do rondelka wlewamy czerwone wino, dodajemy 2 łyżki miodu. Siekamy czosnek i gałązki rozmarynu, dodajemy je do wina. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Do garnka dorzucamy również suszone śliwki. Gotujemy sos na mayłm ogniu do momentu odparowania wina. Przelewamy sos na patelnię, w której odpoczywała kaczka i smażymy razem przez kilka minut. Tak przygotowaną kaczkę możemy podawać z dodatkiem frytek z batatów i pieczonymi buraczkami.