Z czym podawać kaczkę pieczoną?

Kaczka charakteryzuje się specyficznym smakiem, który w połączeniu z różnymi dodatkami może stworzyć w ustach prawdziwą eksplozję smaku. Jej mięso idealnie komponuje się z owocami, zarówno świeżymi, jak i suszonymi. Często jest podawana z dodatkiem ziół, miodu czy pieczonych warzyw. Dobrze upieczona kaczka stworzy idealną kompozycję z wieloma sosami. Często zdarza się, że mamy ochotę na kaczkę, brakuje nam jednak pomysłu na jej oryginalne podanie. Sprawdź kilka propozycji na podanie pieczonej kaczki z różnymi dodatkami.

Pieczona kaczka z sosem grzybowym

Składniki:

  • 1 pieczona kaczka w całości
  • 100 gram świeżych prawdziwków
  • 50 gram mieszanki suszonych grzybów
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 250 mililitrów bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • 8 ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania: mieszankę suszonych grzybów moczymy w wodzie przez kilka godzin. Następnie faszerujemy nimi kaczkę. Świeże prawdziwki kroimy w mniejsze kawałki. Wrzucamy je do gotującego się bulionu warzywnego. Doprawiamy solą i pieprzem. Siekamy rozmaryn oraz natkę pietruszki, wrzucamy zioła do bulionu. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy i także dodajemy do garnka. Całość gotujemy przez około 25 minut. Aby zagęścić sos dodajemy do niego łyżkę mąki, w razie potrzeby więcej. Ziemniaki obieramy, gotujemy i przesmażamy na patelni doprawiając solą i pieprzem.

Pieczone piersi kaczki z cytrynowo ziołową nutą

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka miodu
  • 4 ząbki czosnku
  • świeża natka pietruszki
  • suszona bazylia
  • suszony lubczyk
  • sos sojowy
  • sól morska
  • pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania: Nacinamy skórę tworząc kratkę. W miseczce mieszamy miód oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny. Siekamy drobno natkę pietruszki i 2 ząbki czosnku. Dodajemy odrobinę sosu sojowego, pieprz cytrynowy oraz suszony lubczyk. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy piersi, a następnie odkładamy ją do lodówki na 2 godziny, by kaczka przesiąkła smakiem ziół. Po wyciągnięciu, umieszczamy piersi w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Pieczemy przez około 25 minut. W tym czasie przygotowujemy dressing z soku z pozostałej połowy cytryny,  2 ząbków czosnku, suszonej bazylii oraz soli morskiej, którym polejemy piersi przed podaniem.

Pieczona kaczka ze śliwkami i czerwonym winem

Składniki:

  • ulubione części pieczonej kaczki
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki miodu
  • kilka gałązek rozmarynu
  • kilka suszonych śliwek
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania: Elementy kaczki owijamy plastrami wędzonego boczku i przez chwilę przesmażamy na rozgrzanej patelni. Do rondelka wlewamy czerwone wino, dodajemy 2 łyżki miodu. Siekamy czosnek i gałązki rozmarynu, dodajemy je do wina. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Do garnka dorzucamy również suszone śliwki. Gotujemy sos na mayłm ogniu do momentu odparowania wina. Przelewamy sos na patelnię, w której odpoczywała kaczka i smażymy razem przez kilka minut. Tak przygotowaną kaczkę możemy podawać z dodatkiem frytek z batatów i pieczonymi buraczkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *