Jak zrobić domowy makaron? Zobacz nasz przepis

spaghetti

Masz ochotę na prawdziwe włoskie spaghetti bolognese? Chociaż takie danie bez problemu zamówisz w lokalach gastronomicznych w całej Polsce, np. Makarun w Rzeszowie, warto od czasu do czasu pokusić się o samodzielnie przyrządzenie jedzenia. Dania, które będzie smaczniejsze, jeśli przygotujesz je od podstaw. Poznaj przepis na domowy makaron spaghetti i zaskocz wszystkich wyjątkowością swojego jedzenia.

Chociaż przygotowanie domowego makaronu zajmuje więcej czasu niż ugotowanie gotowego produktu, warto. Jest on bowiem dużo smaczniejszy niż makaron produkowany na masową skalę. A przecież chodzi o to, by zapewnić swoim kubkom smakowym przyjemne doznania.

Przepis na domowy makaron spaghetti

Domowy makaron to zaledwie trzy podstawowe składniki: mąka, jajka, szczypta soli. Tylko tyle potrzeba, aby powstały długie kluski tak inne w smaku niż gotowy makaron spaghetti.

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki typu 00
  • 4 jajka
  • szczypta soli.

Z takich ilości składników powstanie aż 8 porcji makaronu. Możesz je dowolnie zmniejszać (zgodnie z potrzebami), zachowując jednak odpowiednie proporcje.

Przez sito przesiej suche składniki. Na stolnicy usyp z nich kopiec, wydrążając na szczycie otwór. Wbij w niego 4 jajka, a następnie przystąp do wyrabiania ciasta. Jeśli składniki nie będą chciały się połączyć, dodaj odrobinę ciepłej wody. Jeżeli ciasto będzie zbyt miękkie, dodaj odrobinę mąki.

Wyrabiaj ciasto do momentu, w którym uzyska gładką i elastyczną konsystencję. Następnie pozwól mu na krótki odpoczynek w ciepłym miejscu – przez 15 minut pod przykryciem.

Po kilkunastu minutach podziel ciasto na osiem równych porcji. Weź jedną część, a pozostałe pozostaw pod przykryciem – aby ciasto nie wyschło. Wierzch ciasta posyp odrobiną mąki, a następnie rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 1,5 cm. Ciasto przepuść przez specjalną maszynę do makaronu – uzyskany arkusz złóż na pół i ponownie przepuść przez urządzenie. Powtarzaj tę czynność nawet 3-4 razy, aby ciasto stało się idealnie gładkie i bardzo elastyczne. Następnie przepuść kawałek przez odpowiednie noże, a powstające nitki przycinaj nożyczkami co 30-40 cm.

Jeden przepis – wiele możliwości

Powyższy przepis jest na tyle uniwersalny, że możesz traktować go jako bazę do tworzenia kolejnych domowych makaronów. W ten sam sposób przyrządzisz makaron tagliatelle, korzystając z innych noży zamocowanych w urządzeniu.

A jeśli nie masz czasu na gotowanie, zamów włoską pastę z dostawą pod wskazany adres. Korzystając z pośrednictwa internetowego portalu gastronomicznego, możesz złożyć zamówienie na oryginalne spaghetti bolognese czy carbonara serwowane np. przez Makarun w Rzeszowie.

4.5/5 - (2 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *