Jak zrobić marynowane śledzie z winem i jabłkami
Polacy naprawdę uwielbiają śledzie. Serwujemy je na mnóstwo sposobów, z cebulką, ze śmietaną, z rodzynkami, z dodatkiem kaparów lub oliwek, z dodatkiem sosu pomidorowego… Wymieniać można by jeszcze bardzo długo, ponieważ śledzie często goszczą na naszych stołach jako przekąski, podczas wigilijnej kolacji czy na zwykłym spotkaniu ze znajomymi jako zagryzka pod tak zwanego kielicha.
Co jednak jeśli wszystkie sposoby podania ryby nam się znudzą? Internet przybywa z odsieczą i podaje całe mnóstwo bardziej i mniej wymyślnych przepisów. Ciekawym pomysłem na serwowanie śledzia jest podanie go z dodatkiem wina i jabłek. Wypróbuj ten przepis i zaskocz nim swoich gości i domowników.
Marynowane śledzie z winem i jabłkiem
Składniki:
6 – 8 solonych filetów śledziowych
2/3 szklanki octu
1 szklanka wody
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
1 średnie jabłko
1 średnia cebula
cukier
pieprz
kilka goździków
50 gram rodzynek
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
Sposób przygotowania: Filety śledziowe moczymy w wodzie, sprawdzając uprzednio stopień ich zasolenia. Jeżeli są mocno zasolone moczymy nawet do 12 godzin, jeśli słabiej – krócej. Pamiętamy o tym, by co godzinę zmieniać im wodę.
W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem marynaty. Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotujemy przez chwilę i doprawiamy cukrem, tak by wywar uzyskał kwaśno-słodki smak, jednak nie był przesadnie słodki.
Na patelnię wlewamy wino, dodajemy goździki i pieprz, oraz pokrojone w drobną kosteczkę jabłko. Gotujemy przez kilka minut, aż alkohol odparuje.. Wtedy wrzucamy na patelnię pokrojoną w piórka cebulę. Rodzynki sparzamy wrzątkiem i dorzucamy do cebuli i wina. Gotujemy do momentu, aż płyn prawie do końca odparuje. Wymoczone filety śledziowe odciskamy w ręczniku papierowym, a następnie kroimy je na mniejsze kawałki.
Teraz umieszczamy część z nich w dużym słoju tak, by zakryły dno. Na śledziach układamy farsz z cebuli, jabłka i rodzynków. Przekładamy tak warstwy aż skończą się śledzie. Następnie zalewamy całość octową marynatą i zakręcamy słój. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.