Jak zrobić majonez?

Majonez, jakże znany nam dodatek. Dość często używamy go do różnego rodzaju sałatek, jajek, czy kanapek, jednak zazwyczaj kupujemy go w sklepie. Warto wiedzieć, że sklepowy majonez (nawet ten najdroższy) zupełnie różni się od tego wykonanego w domu. To są dwa zupełnie różne smaki, a co najważniejsze jest banalnie prosty – każdy sobie z nim poradzi! Dlatego podam Wam dziś przepis na majonez idealny – sama go wykonuje, a moja rodzina uwielbia ten delikatny smak.

Najpierw przygotuj składniki, będziesz potrzebować:

  • 2 duże jaja (zadbaj, aby były bardzo świeże)
  • 2 szklanki oleju słonecznikowego
  • sok z 2 cytryn (jeśli chcesz mniej kwaśny smak użyj tylko połowy soku)
  • musztarda z gorczycą (najlepiej polska)
  • 4 łyżki zimnego mleka
  • sól do smaku

Wskazówki:

  • Niezbędny będzie mikser z częścią, która służy do rozdrabniania warzyw – blender, najlepiej taki z pojemnikiem. Jeśli nie masz takiego to będziesz potrzebować naczynia trochę wyższego od blendera, o przekroju niewiele większym od kółka, w którym jest osadzony nożyk do rozdrabniania. Idealnie nadają się do tego niektóre słoiki po konfiturach.
  • Możesz również użyć rózgi, jednak będzie to wymagało bardzo dużego wysiłku fizycznego.
  • Jajka przed użyciem należy dokładnie umyć, osoby wrażliwe mogą je nawet sparzyć, tzn. przelać wrzątkiem na sitku.
  • Pamiętaj również o tym, aby jajka koniecznie były bardzo świeże, najlepiej ze sprawdzonego źródła! Jest to bardzo ważne, ponieważ wykorzystujesz tu surowy produkt, a jak wiadomo spożywając nieświeże jaja, można nabawić się salmonelli.

Zaczynamy:

Do naczynia wbijamy całe jajka, dolewamy olej, sok z cytryn, łyżkę musztardy i sól (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową). Wkładamy blender tak, by dotykał dna naczynia. Włączamy mikser na najszybszy bieg i nie odrywamy go od dna przez około 3 minuty. Gdy zauważymy, że majonez zaczyna się formować, czyli idzie ku górze, wówczas delikatnie podnosimy blender do połowy naczynia i z powrotem równie delikatnie opuszczamy do dnia – i tak bez przerwy do momentu, aż całe naczynie wypełni się majonezem. Wtedy bardzo powoli dolewamy zimne mleko i znowu w podobny sposób poruszamy blenderem – góra, dół. Majonez jest gotowy wtedy, gdy mleko zniknie. Odpowiednia konsystencja to taka, kiedy majonez jest gęsty i puszysty tak, że można go kroić nożem

Tak przygotowany majonez możesz przełożyć do miseczki, udekorować go pietruszką i postawić na stole. Równie dobrze, możesz dodać go do sałatki czy innych ulubionych dań, albo przygotować kanapki i użyć go jako sosu. Zapewniam, że poczujesz zadowalającą Cię różnicę smakową. Delikatny i wyrazisty, niezastąpiony produkt w Twojej kuchni.

Przechowywanie:

Jeśli nie wykorzystasz całego przygotowanego przez siebie majonezu, możesz go śmiało przechować. To co Ci zostało, przełóż do słoiczka (np. po konfiturach) czy pojemnika, szczelnie zamknij i odstaw do lodówki. W ten sposób możesz bezpiecznie przechowywać produkt przez kilka dni
(2-3 maksymalnie, z tego względu, że są tam surowe jajka). Dzięki temu, możesz cieszyć się tym cudownym smakiem przez dłuższy czas.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *