Jak zrobić pyszny domowy majonez?
Majonez, jakże znany nam dodatek. Dość często używamy go do różnego rodzaju sałatek, jajek, czy kanapek, jednak zazwyczaj kupujemy go w sklepie. Warto wiedzieć, że sklepowy majonez (nawet ten najdroższy) zupełnie różni się od tego wykonanego w domu.
To są dwa zupełnie różne smaki, a co najważniejsze jest banalnie prosty – każdy sobie z nim poradzi! Dlatego podam Wam dziś przepis na majonez idealny – sama go wykonuje, a moja rodzina uwielbia ten delikatny smak.
Najpierw przygotuj składniki, będziesz potrzebować
- 2 duże jaja (zadbaj, aby były bardzo świeże)
- 2 szklanki oleju słonecznikowego
- sok z 2 cytryn (jeśli chcesz mniej kwaśny smak użyj tylko połowy soku)
- musztarda z gorczycą (najlepiej polska)
- 4 łyżki zimnego mleka
- sól do smaku
Wskazówki
- Niezbędny będzie mikser z częścią, która służy do rozdrabniania warzyw – blender, najlepiej taki z pojemnikiem. Jeśli nie masz takiego to będziesz potrzebować naczynia trochę wyższego od blendera, o przekroju niewiele większym od kółka, w którym jest osadzony nożyk do rozdrabniania. Idealnie nadają się do tego niektóre słoiki po konfiturach.
- Możesz również użyć rózgi, jednak będzie to wymagało bardzo dużego wysiłku fizycznego.
- Jajka przed użyciem należy dokładnie umyć, osoby wrażliwe mogą je nawet sparzyć, tzn. przelać wrzątkiem na sitku.
- Pamiętaj również o tym, aby jajka koniecznie były bardzo świeże, najlepiej ze sprawdzonego źródła! Jest to bardzo ważne, ponieważ wykorzystujesz tu surowy produkt, a jak wiadomo spożywając nieświeże jaja, można nabawić się salmonelli.
Zaczynamy
Do naczynia wbijamy całe jajka, dolewamy olej, sok z cytryn, łyżkę musztardy i sól (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową). Wkładamy blender tak, by dotykał dna naczynia. Włączamy mikser na najszybszy bieg i nie odrywamy go od dna przez około 3 minuty. Gdy zauważymy, że majonez zaczyna się formować, czyli idzie ku górze, wówczas delikatnie podnosimy blender do połowy naczynia i z powrotem równie delikatnie opuszczamy do dnia – i tak bez przerwy do momentu, aż całe naczynie wypełni się majonezem. Wtedy bardzo powoli dolewamy zimne mleko i znowu w podobny sposób poruszamy blenderem – góra, dół. Majonez jest gotowy wtedy, gdy mleko zniknie. Odpowiednia konsystencja to taka, kiedy majonez jest gęsty i puszysty tak, że można go kroić nożem
Tak przygotowany majonez możesz przełożyć do miseczki, udekorować go pietruszką i postawić na stole. Równie dobrze, możesz dodać go do sałatki czy innych ulubionych dań, albo przygotować kanapki i użyć go jako sosu. Zapewniam, że poczujesz zadowalającą Cię różnicę smakową. Delikatny i wyrazisty, niezastąpiony produkt w Twojej kuchni.
Przechowywanie
Jeśli nie wykorzystasz całego przygotowanego przez siebie majonezu, możesz go śmiało przechować. To co Ci zostało, przełóż do słoiczka (np. po konfiturach) czy pojemnika, szczelnie zamknij i odstaw do lodówki. W ten sposób możesz bezpiecznie przechowywać produkt przez kilka dni
(2-3 maksymalnie, z tego względu, że są tam surowe jajka). Dzięki temu, możesz cieszyć się tym cudownym smakiem przez dłuższy czas.