Jaką rybę warto zjeść na obiad?

Ryby to prawdziwa skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają one również spore ilości witamin i minerałów, dlatego też powinny stanowić nieodłączny element codziennej diety. Ryby powinno się jeść kilka razy w tygodniu, zastępując nimi mięso. Jakie jednak ryby warto podawać na obiad?

1. Dorsz

To jedna z najpopularniejszych i najsmaczniejszych ryb, ponieważ ma bardzo delikatne i białe mięso, dlatego też przepadają za nią nie tylko dorośli, ale również dzieci. Ryba nadaje się idealnie zarówno do pieczenia, jak i do duszenia, smażenia i grillowania. W dorszu można znaleźć bardzo duże ilości białka oraz wielu witamin i minerałów.

2. Tuńczyk

Tuńczyk, podobnie jak dorsz ma bardzo delikatne mięso o białym lub czerwonym kolorze. Z tuńczyka bardzo często przygotowuje się sushi, które jest bardzo sycące, dlatego też nadaje się idealnie na obiad. Najlepszym sposobem jego przygotowania jest jego usmażenie lub upieczenie z niewielką ilością pieprzu. Można go również dodawać do sałatek, dzięki czemu organizm otrzyma wszystkie niezbędne witaminy i minerały.

3. Sola

Kolejną bardzo popularną rybą zaliczaną do grona najszlachetniejszych ryb jest sola, która ma bardzo delikatne mięso i jest lekkostrawna. Zawiera dosyć duże ilości witaminy D, dlatego też warto zjadać ją na obiad zwłaszcza w okresie zimowym.

4. Pstrąg

Pstrąg pochodzący z bardzo czystych strumieni to jednak z najlepszych propozycji na obiad, ponieważ zawiera on bardzo duże ilości białka oraz kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Pstrąga można przyrządzić na wiele różnych sposobów, jednak najlepiej upiec go w folii z odrobiną soku z cytryny oraz koperku.

5. Łosoś

Łosoś to dosyć tłusta ryba, jednak w jej składzie znajdują się cenne dla zdrowia i urody nienasycone kwasy tłuszczowe. Podczas zakupu tej ryby należy jednak wybierać łososia pacyficznego, a nie tego hodowlanego, który naszpikowany jest hormonami oraz antybiotykami. Łosoś nadaje się idealnie do pieczenia, duszenia oraz gotowania, jednak warto go również przyrządzić na parze z dodatkiem warzyw.

4.7/5 - (8 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.