Smaczna jesień: zdrowe i kreatywne przepisy z sezonowych warzyw
Wielkimi krokami zbliża się do nas jesień – pora roku, która niestety nie ma wielu fanów. Jest to ten czas w ciągu roku, w którym zaczyna się zła pogoda, tym samym koniecznie musimy zadbać o odpowiedni zasób witamin dla naszych organizmów. Jesień, wbrew opinii, może być również „smaczna”, ponieważ obfituje ona w szereg warzyw, których nie skosztujemy np. wiosną. Do owych warzyw należą:
- królowa jesieni – dynia
- cukinia – możemy się cieszyć nią choćby cały wrzesień, w dodatku jej cena jest bardzo niska!
- bakłażan – uwielbiamy nie tylko jego smak, ale również ciekawy kolor!
- dodatek do szybkiego i smacznego, jesiennego obiadu – brokuł
- bogate w żelazo buraki
- dostępna w sklepach i na targach od listopada kalarepa
- papryka – świetny, obok cukinii, składnik leczo!
Co możemy zrobić z poniższych warzyw? Jak znaleźć łatwe, szybkie ale też i niebanalne przepisy, które urozmaiciłyby nudny, pochmurny dzień oraz smakowały nawet tym najmłodszym, najbardziej wymagającym domownikom? Nasze propozycje przedstawiają się następująco:
– zupa krem z dyni z dodatkiem ziemniaków, włoszczyzny oraz prażonymi pestkami słonecznika – świetnie rozgrzewająca po ciężkim, deszczowym dniu, do tego lekkostrawna i pożywna!
– surowe „raw” spaghetti z cukinii z domowym sosem pomidorowym (ala bolognese np. z serkiem sojowym tofu) – szczególnie polecany dla bezglutenowców!
– bakłażan pieczony, nadziewany wcześniej risotto z grzybami leśnymi oraz włoszczyzną – prawdziwy smak jesieni!
– zapiekanka penne z brokułami w sosie seroowo-musztardowym – zasmakuje z pewnością każdemu!
– buraczki jako dodatek do obiadu – kotlety mielone z sosem grzybowym oraz kaszą gryczaną, buraki wcześniej ugotowane, starte z odrobiną cebuli, czyli obiad jak u babci
– kalarepa – tutaj często pojawia się dylemat do czego wykorzystać owo warzywo. My zaproponować możemy zupę jarzynową ugotowaną na włoszczyźnie oraz kalarepie z dodatkiem koperku lub natki pietruszki. obowiązkowo z ryżem!
– udany przepis na paprykę? Co powiecie na domową pizzę z grillowanymi warzywami? Oprócz papryki dodać możecie również bakłażan oraz cukinię!
Życzymy smacznego!
Jednak na tym nasze propozycje się nie kończą. Jesienna kuchnia jest tak różnorodna, jak kolorowe liście spadające z drzew. To również czas na zapasowe przetwory, które pozwolą nam cieszyć się smakiem sezonowych warzyw i owoców przez całą zimę.
Z dyni, możemy przygotować nie tylko kremową zupę, ale również dyniowe ciasto, sernik czy chlebek. Cukinia świetnie sprawdzi się nie tylko w spaghetti, ale również w formie placków, a nawet jako składnik ciast i muffinek. To niewiarygodne, jak wiele smacznych i zdrowych dań można z niej przygotować.
Bakłażan to także prawdziwy kulinarny kameleon. Oprócz pieczonych bakłażanów, warto spróbować go w formie klasycznego ratatouille, czy też jako składnik pysznej pasty do chleba.
Brokuł zawsze będzie dobrą bazą do zielonego koktajlu, ale też sprawdzi się jako składnik sałatek. Jego lekko orzechowy smak wspaniale komponuje się z innymi warzywami i owocami.
Z buraków warto przygotować tradycyjny barszcz, ale również pikle czy hummus. Wszystko zależy od naszych kulinarnych preferencji.
Kalarepa, choć często pomijana w kuchni, to doskonałe źródło witamin. Prócz zupy, możemy ją dodać do sałatki, upiec w piekarniku lub przygotować kalarepowe placki.
Papryka to z kolei doskonały składnik wielu potraw. Możemy ją dodawać do sałatek, leczo, gulaszu czy przyrządzić faszerowaną. Dzięki różnym odmianom i kolorom, papryka to również piękny i kolorowy dodatek do wielu dań.
Pamiętajmy, że jesień to nie tylko zła pogoda, ale również bogactwo smaków i kolorów na naszych talerzach. Warto eksperymentować w kuchni, odkrywać nowe smaki i cieszyć się sezonowymi produktami. Smacznego!