Pyszny napój imbirowy – Kilka praktycznych porad
Imbir stopniowo staje się coraz popularniejszym składnikiem leczniczych naparów i egzotycznie smakujących dań. Tym, co wyróżnia go spośród podobnych mu indyjskich przypraw jest charakterystyczny, dość ostry smak i takiż aromat.
Sympatycy imbiru chwalą go za szereg dobroczynnych właściwości, wśród których znajdują się między innymi przyspieszanie trawienia (a w konsekwencji także wspomaganie procesu odchudzania) oraz łagodzenie mdłości, spowodowanych różnymi czynnikami.
Napój imbirowy przysłuży się zarówno przyszłym mamom, jak też ofiarom choroby lokomocyjnej. Wielu sympatyków imbirowych naparów twierdzi też, że skutecznie pomagają one złagodzić dolegliwości związane z bólami migrenowymi.
Pyszna pierwsza pomoc
To jednak nie jedyne, ani nie najważniejsze zalety tego rodzaju napojów. Imbir cieszy się bowiem sławą jednej z najzdrowszych przypraw, a tę jakże pochlebną opinię zapewniła mu indyjska Ajurweda.
Nie trzeba jednak wierzyć wyłącznie starożytnym Hindusom – także współczesne badania naukowe potwierdziły, że aktywne związki zawarte w kłączu imbiru wykazują działanie antybakteryjne i antywirusowe oraz przeciwzapalne.
Skutecznie rozgrzewający napój imbirowy to najlepsze, co można sobie przyrządzić zaraz po powrocie z mroźnego spaceru lub po długim i aktywnym dniu spędzonym wśród nieprzyjaznej pogody.
Kilka sposobów na wyjątkowy napój
By skorzystać ze wszystkich tych obiecujących właściwości, nie trzeba podążać za żadnymi skomplikowanymi recepturami.
Najprostszy napój imbirowy można otrzymać ze świeżego kłącza, zalanego wrzątkiem. Uprzednio należy je obrać ze skórki i posiekać na dość drobne kawałki. Aby takiemu naparowi dodać jeszcze ciekawszych walorów smakowych, a także wzmocnić jego lecznicze właściwości, wystarczy dodać do naparu soku z cytryny lub pomarańczy.
Gdy napój osiągnie letnią temperaturę, można dodać do niego także nieco miodu. W roli smakowitych dodatków świetnie sprawdzą się także goździki, daktyle, jagody goji czy szczypta cynamonu. Trzeba przyznać, że taki napój to naprawdę indyjska uczta.