Dieta kapuściana
Szukasz skutecznego sposobu na odchudzanie, dzięki któremu w krótkim czasie stracisz kilka zbędnych kilogramów? Idealnym rozwiązaniem jest dieta kapuściana. Sprawdza się ona idealnie w sytuacjach, w których musimy szybko stracić na wadze, żeby dobrze wyglądać na zbliżającej się uroczystości.
Dzięki zastosowaniu diety kapuścianej możesz nawet w ciągu tygodnia pozbyć się paru kilogramów, o ile tylko będziesz skrupulatnie przestrzegać rozpisanego jadłospisu. Niemal cały fenomen tej metody odchudzania polega na codziennym spożywaniu zupy kapuścianej, ale od razu warto wspomnieć, że nie masz się czego obawiać – będziesz mógł jeść również parę innych potraw, z tym że w o wiele mniejszych ilościach.
Nie należy stosować diety kapuścianej przez długi okres czasu, ponieważ nie dostarcza ona wystarczającej ilości składników odżywczych, w tym niektórych witamin, które zapewniają zdrowie naszemu organizmowi. Mimo to dieta praktykowana przez krótki okres czasu może nie tylko pomóc schudnąć, ale również oczyścić organizm z różnego rodzaju nagromadzonych toksyn.
Co jeszcze warto wiedzieć na temat diety kapuścianej?
Na pewno ogromną zaletą tej metody odchudzania jest fakt, że jest bardzo tania. Sporządzanie zupy kapuścianej nie wymaga wielu składników, a samo przygotowanie potrawy jest bardzo proste – poradzi sobie z tym nawet osoba, która nie ma za bardzo rozwiniętych zdolności kulinarnych.
Z reguły poza zupą do diety dodaje się jeszcze owoce i warzywa. Niektórzy uzupełniają jadłospis o niewielką ilość mięsa, co stanowi pewną równowagę dla przyjmowanych składników odżywczych. Nie jest to jednak konieczne rozwiązanie. Bardzo ważne jest picie dużej ilości wody podczas stosowania diety kapuścianej, żeby uzupełniać płyny, które tracimy wraz z rozpoczęciem procesu odchudzania.
Należy również pamiętać, że dieta kapuściana dostarcza bardzo małą ilość kalorii, co może skutkować pogorszeniem samopoczucia i ogólnym osłabieniem – to kolejny powód, dla którego ta metoda odchudzania nie powinna być stosowana przez długi okres czasu.
Jak przyrządzić zupę kapuścianą?
Sprawdzonych przepisów jest kilka, ale najprostszą zupę kapuścianą można uzyskać z zaledwie paru składników. Nie musimy się martwić, że przygotowanie zupy zajmie nam dużo czasu, ponieważ przepis jest bardzo prosty. Składniki można oczywiście do pewnego stopnia modyfikować, szczególnie ich ilość, ale należy pamiętać, żeby nie dodawać żadnych produktów, które mogą niekorzystnie wpłynąć na działanie diety.
Składniki
- główka kapusty
- 3 litry wody
- kostka rosołowa
- 4-5 sztuk dorodnych pomidorów
- 2 papryki
- 4 cebule
- przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, majeranek oraz inne według uznania)
Posiekaną kapustę wraz z bulionem warzywnym i przyprawami powinno się gotować przez około 15-20 minut. Następnie należy dodać cienko pokrojone warzywa i nadal gotować zupę przez tyle samo czasu.
W trakcie przyrządzania potrawy właściwie ważne jest tylko, żeby kontrolować, czy zupa gotuje się na odpowiednim ogniu. Dzięki temu prostemu przepisowi w niecałą godzinę mamy gotową podstawową potrawę diety kapuścianej.