Jak jeść jarmuż?
Jarmuż, odmiana kapusty, dawniej hodowanej zarówno w celach ozdobnych jak i jadalnych, nie jest warzywem ulubionym przez Polaków. Ma dość gorzki posmak, nie zachęca wyglądem, bo przypomina trochę sałatę, a tej przecież wielu z nas nie lubi.
W dodatku jego liście są twarde. Mimo to można przyrządzić go w taki sposób, że zasmakuje fanom różnego rodzaju potraw. Poniżej podajemy kilka sposobów przyrządzenia jarmużu w smaczny sposób. Ponadto zawiera on składniki, które są w stanie zapobiegać nowotworom i wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego.
Uwaga: osoby, cierpiące na dolegliwości związane z kamicą szczawiową oraz wzdęcia i gazy, jarmuż jest odradzany.
Tradycyjnie
W sposób tradycyjny jarmuż można jeść na wiele sposobów. Stanowi on na przykład składnik wielu sałatek. Nie trzeba przygotowywać go w tym celu w żaden wyszukany sposób. Starczy pokroić warzywo w paski.
Takie zastosowanie jarmużu można polecić osobom, które chcą spróbować czegoś nowego, zaskoczyć gości na przyjęciu rodzinnym oraz które nie boją się lekko gorzkiego posmaku dania. Nie ma też przeciwwskazań, by jadać jarmuż z ryżem albo kaszą. Generalnie jest to zdrowy posiłek.
W formie gotowanej jarmuż sprawdzi się z makaronami. Z uwagi na to, że te ostatnie są miękkie, a jarmuż twardy, potrawa zyska na różnorodności. Warzywo to można dodać także do zupy. Nie tylko z uwagi na to, iż jarmuż posiada wiele zdrowotnych właściwości, ale także dlatego, że nie zamienia się w papkę tak szybko, jak inne warzywa. Zachowuje kształt i świetnie prezentuje się w zupie.
Potrawa z Irlandii
Obchodzicie Halloween? Świetnie. Może wydać się to nieco nietypowe, ale jarmuż jada się właśnie w ten dzień. Ktoś powie: „Jak to? Halloween to przecież dynie i cukierki (albo psikus)”.
Niekoniecznie.
Otóż w Irlandii istnieje specjalna potrawa zwana colcannon. Specjalna przynajmniej w pewnym sensie, bo jej wykonanie nie należy do wyjątkowo trudnych. Starczy bowiem przygotować ziemniaczane puree właśnie z jarmużem.
Ponieważ w Polsce tradycje halloweenowe jeszcze w pełni się nie przyjęły, możemy na tym skorzystać i jeść to danie nie tylko od święta. Tym lepiej, bo jest nie tylko proste do przygotowania, ale przy tym zdrowe.
Jarmużowe chipsy?
Mówimy wciąż o zdrowotnych właściwościach jarmużu. Skąd więc miejsce na chipsy? Choć ziemniaczane chipsy, smażone w oleju, jednoznacznie (i słusznie) kojarzą się nam z niezdrową dietą, istnieją przecież zdrowsze zastępniki „zwykłych” chipsów.
Liście jarmużu można wykorzystać jako jeden z nich. I tym razem przygotowanie tej przekąski jest bardzo proste. Wystarczy spryskać liście jarmużu oliwą z oliwek (jeśli ktoś chce, może dołożyć także sól oraz inne przyprawy) i wstawić je do piekarnika. Po kilkunastu minutach liście zrobią się chrupkie, a my będziemy mogli zajadać je bez poczucia winy.
Jarmuż jest nie tylko zdrowy, ale także można przygotować go na wiele różnych, prostych sposobów. Zamiast więc krzywić się na samą myśl o włączeniu do menu kolejnego warzywa, warto skorzystać z pozytywnych właściwości jarmużu i sprawdzić jego smak. Być może, jak wielu innych ludzi, pokochamy go i na stałe zagości on w naszej kuchni.