Nalewka ziołowa na trawienie – Kilka praktycznych porad
Nalewka, z łaciny tinctura, to rodzaj leczniczego napoju, jaki przygotowuje się na bazie ziół lub owoców. Jego specyfika polega na tym, że konkretny surowiec zalewa się na określony czas czystym spirytusem lub jego wodnym roztworem (czyli wódką). Po pewnym czasie alkohol wpływa na ziołowe elementy nalewki – konserwując je, a także wyciągając z nich to, co najlepsze. Zazwyczaj chodzi o konkretne związki, które mają leczniczo lub dobroczynnie wpłynąć na funkcjonowanie organizmu. Wśród tego rodzaju nalewek najpopularniejsze są prawdopodobnie te poprawiające trawienie.
Tradycyjny lek
Alkoholowe wyciągi z ziół były znane ziołolecznictwu już w starożytnych czasach. W polskiej tradycji naturalnego leczenia popularnych i uciążliwych dolegliwości ugruntowały się za czasów szlacheckich. Kolejne receptury były przekazywane z pokolenia na pokolenie, dlatego również obecnie najłatwiej znaleźć lecznicze nalewki w spiżarkach zapobiegawczych babć – skąd zostaną w razie potrzeby wydobyte, by podziałać jako cudowne remedium. Generalnie każdy rodzaj alkoholowego napitku sprzyja uregulowaniu trawienia, jednak pewne zioła i rośliny przejawiają szczególnie dobroczynne działanie na drogi pokarmowe. Wśród nich można wymienić na przykład liście mięty, korzenie arcydzięgla, nasiona kminku czy po prostu śliwki. Specyfiki uwarzone na bazie tych skarbów natury sprawią, że już kilka łyków mikstury oddali mdłości, a uczucie pełności szybciej przeminie. To niezawodny sposób na zniwelowanie przykrych dolegliwości, jakie nachodzą każdego, kto nieco przesadzi z dogadzaniem podniebieniu.
Na poważniejsze problemy z żołądkiem, związane nie tyle z przejedzeniem, ale nawet zatruciem pokarmowym, należy polecić przede wszystkim nalewkę z orzecha włoskiego. Przygotowuje się ją w połowie czerwca, gdy orzechy są jeszcze miękkie i można je pokroić. Dojrzała nalewka bardzo szybko przyniesie ulgę w najbardziej dokuczliwych problemach z żołądkiem, bardzo szybko przywracając nie tylko dobre samopoczucie, ale i apetyt.