Kremowa zupa ziemniaczano-koperkowa

Pyszna zupa krem ziemniaczano-koperkowa

 

Zupy o kremowej konsystencji cieszą się coraz większą popularnością. Może być to sprytny sposób na przemycenie w zupie nielubianych przez dzieci warzyw. Możemy dowolnie łączyć warzywa i tworzyć niepowtarzalne kombinacje smakowe, które będą zadziwiać naszych bliskich. Ciekawym pomysłem jest zupa krem z ziemniaków i koperku. Przygotuj ją i poznaj eksplozję smaku tej fantastycznej zupy!

Składniki na bulion

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • ½ selera
  • Garść świeżej natki pietruszki
  • 1 suszony borowik lub podgrzybek
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 niewielka opalona na palniku cebula
  • 4 skrzydełka z kurczaka lub cały korpus
  • *opcjonalnie podroby – serduszka żołądki
  • Sól morska
  • Świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Kurczaka, warzywa oraz grzyby wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, tak by zakrywała całość. Gotujemy na małym ogniu, zbierając łyżką pojawiającą się na powierzchni piany. Wrzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie i doprawiamy łyżeczką soli i odrobiną pieprzu. Gotujemy bulion na małym ogniu przez półtorej godziny przy lekko uchylonej pokrywce. Ciekawostką jest, że bulion możemy ugotować także na upieczonym wcześniej kurczaku, którego nie musimy wcześniej przemywać.

Składniki na krem ziemniaczano-koperkowy

  • 5 średnich ziemniaków
  • 7 łyżek posiekanego koperku ( może być mrożony)
  • 50 gram wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cebuli
  • Odrobina parmezanu do dekoracji

Sposób przygotowania

Przecedzamy przygotowany wcześniej bulion. Możemy nie wyrzucać warzyw, gdyż wzbogacą one smak naszej zupy. Odrobinę bulionu odlewamy do mniejszego rondelka i wrzucamy do niego pokrojony w niewielką kosteczkę boczek. Gotujemy przez około 20 minut.  Ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę. Następnie wrzucamy do garnka z bulionem. Dodajemy posiekane cebulę i czosnek. Gotujemy zupę około 40 minut. Na 10 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy posiekany koperek. Do gotowej zupki dolewamy bulion z ugotowanego boczku. Teraz pozostaje zmiksować zupę na gładki krem. Jeżeli konsystencja okaże się zbyt gęsta, możemy dodać odrobinę przegotowanej wody. Do kremu dodajemy ugotowany boczek i mieszamy. Przed podaniem dekorujemy krem świeżym koperkiem oraz startym parmezanem, który dodatkowo wzbogaci smak. Aby dodać zupie atrakcyjnego wyglądu, możemy dodatkowo udekorować ją chipsem z boczku.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *